2022. május 23. hétfő Dezső

Hírek - Föld

Másképp nem megy!- Együtt kell fellépnünk az agresszív allergén ellen

Nem várhat a védekezés megkezdése.
 
 

A parlagfű korai megjelenése miatt idén a gyomnövény virágzására és a pollenszóródásra is korábban lehet számítani, ezért időben meg kell kezdeni a gyommentesítést, megakadályozva ezzel a parlagfű virágzását és a pollen szóródását. A parlagfű-mentesítésnek akkor van értelme, ha minden földhasználó és földtulajdonos elvégzi a szükséges teendőket.

Az időjárás kedvezett a parlagfű kelésének, az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt a gyomnövény is korán megjelent. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása, majd a napokban beköszöntő meleg miatt a parlagfű növények intenzív növekedése várható.

A parlagfű visszaszorítására különböző módszerek állnak rendelkezésre. A mechanikai módszerek közül a kézi gyomlálás, valamint a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás javasolt. Azokon a területeken, ahol ezek a módszerek nem megvalósíthatóak, növényvédőszeres gyomszabályozást alkalmazhatunk. A megfelelő időben végzett gyomlálással, a rendszeres kaszálással, vagy a növényvédőszeres gyomszabályozással hatékonyan lehet védekezni a parlagfű ellen, , a parlagfű későbbi eltávolítása már csak a kultúrnövény károsodásával oldható meg.

A termelőknek a mezőgazdasági területek gyommentesen tartása mellett a táblaszegélyek gondozására is törekedniük kell. A parlagfű elleni védekezés minden évben nagy kihívás elé állítja a gazdálkodókat, ezért a gyommentesítéssel kapcsolatban felmerülő kérdéseikkel forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szerveihez.

A VM minden földhasználót és földtulajdonost arra figyelmeztet, hogy ha még nem kezdte el a parlagfű elleni védekezést, akkor azt mihamarabb tegye meg, hogy megakadályozza a parlagfű virágzását és pollenszórását.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben