Megtudtuk: egy hónappal rövidebb lehet a trágyázási tilalom

Megtudtuk: egy hónappal rövidebb lehet a trágyázási tilalom

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a gazdák versenyképességének és a növénytermesztés eredményességének javítása érdekében szorgalmazta, hogy egy hónappal később, december 1-jén kezdődjön a trágyázási tilalom - tudhattuk meg az Agrárkamara közleményéből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A jelenlegi szabályozás szerint hazánk termőterületének több mint kétharmadán tilos október 31. és február 15. között a trágyák használata, viszont a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban tapasztalható enyhébb teleken a növények igénylik a tápanyagot. Tudományos kutatások egyértelműen kimutatták, hogy a téli trágyázási tilalom lerövidítésének nem lenne negatív hatása a környezetre, így az agrártárca - támogatva a NAK kezdeményezését - indítványozza az Európai Uniónál a rendelet módosítását.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Az uniós kötelezettség nyomán létrejött hazai nitrátrendelet - 59/2008. (IV.29.) FVM - szerint Magyarország nitrátérzékeny területein (a termőterületek több mint kétharmadán) a téli trágyázási tilalmi időszak október 31. és február 15. között van érvényben, ekkor tilos trágyákat alkalmazni. Ugyanakkor az éghajlatváltozás következtében a szabályozás megszületése óta eltelt több mint tíz év alatt enyhébbé váltak a telek, és a növények igényelnék a megfelelő tápanyag-utánpótlást.

A jelenlegi hazai szabályozás több ponton kedvezőtlen, a magyar gazdák számára versenyhátrányt is okozó elemet tartalmaz. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) már 2017-ben kezdeményezte a jogszabály módosítását. Ezt követően megindultak a tervezett változtatás hatásait vizsgáló kutatások, melyek eredményei alátámasztották a téli trágyázási tilalmi időszak egy hónappal történő lerövidítésének lehetőségét.

Ennek alapján indítványozta a kamara azt, hogy október 31. helyett egy hónappal később, csak december 1-jén kezdődjön a trágyázási tilalom Magyarországon. Az agrártárca támogatja a NAK törekvését, és - az ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet nemrég publikált kutatási eredményeinek birtokában - a nitrátrendelet módosításának engedélyezését fogja kérni az Európai Uniótól. Az EU egyes országaiban eltérő a szabályozás, és hazánkban is indokolt a nitrátrendelet megváltoztatása, amely segítheti a növénytermesztés eredményességének és ezáltal a gazdák versenyképességének javítását. A kísérleti eredmények pedig alátámasztják, hogy a tilalom enyhítésének nem lennének káros hatásai.

A kutatások során bebizonyosodott, hogy a trágyázási tilalom enyhítése nem okozna különbséget a talaj nitrit- illetve nitráttartalmában 0-90 cm-es mélységben, nem mosódna ki nagy mennyiségű nitrát-nitrogén a gyökérzóna alá, így tavasszal, a vegetációs időszak kezdetekor a növények könnyen felvehetnék ezt a tápanyagot. A nitrogénmérleg-számítások szerint 2017-ben az őszi búza, őszi árpa és kukorica esetében a mérlegek 80%-a negatív volt, vagyis a kijuttatott nitrogén mennyiségét meghaladta a növények nitrogénfelvétele. Napraforgónál a negatív mérlegek aránya 60%, repce esetében mintegy 50% volt. 2018-ban ugyanezek a paraméterek hasonlóan alakultak, sőt a kukoricánál a negatív mérlegek aránya már 88% volt. Mindez is megerősíti azt a korábban ismert tényt, hogy a hazai növénytermesztés tápanyaghiányos.

A 90 cm alá mosódó nitrogén mennyiségét is vizsgálták csapadékos, illetve szárazabb körülmények között. Az értékek azt mutatták, hogy a beszivárgási veszélyt jelző kategóriarendszer a blokkok több mint 99%-ában zöld minősítést ad, vagyis nem tekinthető veszélyeztetettnek. A kutatás legfontosabb célja annak vizsgálata volt, hogy az október 31-ével induló tilalmi időszak kezdetének egy hónappal későbbre, december 1-re történő kitolása környezetvédelmi szempontból kockázatos-e. A kapott eredmények alapján megállapították a kutatók, hogy ez az átlagos csapadékviszonyok esetén nem járt agrár-környezetvédelmi kockázatnövekedéssel. A 2016. évre vonatkozó modellezés is csaknem megegyező eredményt mutatott. A kutatással összefüggésben megjelent publikáció itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03