2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Hírek - Föld

Őslovakkal és mamutokkal a globális felmelegedés ellen?

Vörös húst, sőt, folyékony vért is találtak annak a 42 ezer évvel ezelőtt elpusztult csikónak a testében, amelyet nemrégiben emeltek ki a permafrosztból Szibériában – hivatkozik a Siberian Times-ra a Qubit. Ugyanitt a mirelit mamuttetemek is hétköznapinak számítanak, olyannyira, hogy a tudósok éppen a faj feltámasztásától várják a vészesen olvadó permafroszt területek megmentését.
 
 

A csikólelet azért meglepő, mert a testet úgy konzerválta a fagy, hogy a jakutszki Mamutmúzeum munkatársai folyékony vérhez is jutottak az állat szívéből, az épségben megőrződött szövetek és a vérminta segítségével pedig reményeik szerint klónozni tudják majd az őslovat. Szemjon Grigorjev, a múzeum igazgatója szerint a permafrosztból kiemelt állat fején és lábain még a szőr is megmaradt, ez újabb ritkaságnak számít, a legtöbb fagyott ló eddig ugyanis kopaszon került elő. A most előkerült állat mindössze egy-két hetes lehetett, és a halálát fulladás okozta: a kiscsikó belecsúszott a mocsárba, majd megfagyott, ezért is őrizte meg ilyen kiváló állapotban az örök fagy a testet. A csikó maradványait egyéb szibériai leletekkel együtt Japánban fogják kiállítani.

Nem ez az egyetlen meglepetés, ami a permafrosztból került elő: a mirelit mamuttetemek már-már hétköznapinak számítanak, olyannyira, hogy a tudósok éppen a faj feltámasztásától várják a vészesen olvadó permafroszt területek megmentését. A mostani kiscsikóhoz hasonlóan jó állapotban, szintén Jakutszkban került elő egy negyvenezer éves nőstény mamut teteme, a Buttercup (Boglárka) névre keresztelt állatból a kutatóknak szintén sikerült folyékony vérmintát venniük.

George Church, a Harvard genetikusa 2017-ben jelentette be, hogy két éven belül létrehozhatják azt a mamut-elefánt hibridet, amelyet rászabadítanának a tundrára – a hatalmas állatok ugyanis tömörítenék a fagyott talajt, ezzel is lassítva a globális felmelegedés permafrosztot romboló hatását. A permafroszt ugyanis egyre gyorsuló ütemben olvad, ez pedig nemcsak földcsuszamlásokhoz és egyre fokozódó széndioxid-kibocsátáshoz vezet, hanem rég elfeledett betegségeket is szabadíthat a világra. Az egyik ilyen veszély az anthrax: egy jakutszki beruházás kapcsán a napokban ismét napirendre került a mirelit lépfene problémája, amely Oroszországot különösen érzékenyen érinti, az ország kétharmada ugyanis permafroszt területen fekszik. Egy alaszkai kutatás szerint egy Celsius-fokos melegedés másfél millió négyzetmérföld veszteséget jelent az örök fagy birodalma számára.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu