Sokaknak fogalmuk sincs, hol van a földjük

agrarszektor.hu
Országosan is megkezdik az úgynevezett osztatlan közös földtulajdonok felszámolását, mivel sikeresen zárult októberben az a mintaprogram, amely elsőként Vas megyében kezdte meg az osztatlan tulajdon megszüntetését - közölte V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Országosan 970 ezer hektárt, 64 ezer földrészletet és több mint 300 ezer tulajdonost érint a részarány-tulajdon kimérése, ami az államtitkár szavai szerint hozzájárul ahhoz, hogy tisztább viszonyok legyenek a földtulajdonban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Minden megyében két-két földhivatal illetékességi területén indulhatnak meg még ebben az évben a megosztással kapcsolatos munkák, amelynek menetét az érintettek jelentősen felgyorsíthatják, ha egymás között megegyeznek. Az osztatlan földtulajdon megszüntetése, a részarány-kiadás várhatóan a kormányzati ciklus végéig be is fejeződik - tette hozzá V. Németh Zsolt.

Milyen lesz a kiosztási sorrend?

Azokat a földtulajdonosokat, akik a 2012 június elsejei határidőig kérvényezték a közös földtulajdon megszüntetését, bevonják az eljárás kezdeti szakaszába, és egy úgynevezett egyezségi tárgyaláson javaslatot tehetnek a megosztás módjára, illetve a kérelmezők egymás között is megállapodhatnak a kiosztandó földrészletek sorrendjéről. Sőt, azokat is bevonhatják a rendezésbe, akik nem kérték határidőig a közös földtulajdon megszüntetését.

V. Németh Zsolt szólt arról is, hogy Vas megyében három földhivatal illetékességi területén zajlott a program, amelynek lebonyolítása az eredetileg tervezettnél néhány hónappal hosszabb ideig tartott. Ennek részben az is oka volt, hogy időközben módosult a földhasználatról szóló törvény, ami a közös tulajdon esetében a tulajdonosoknak - például egy későbbi bérletnél vagy vásárlásnál - előjogokat biztosított.

A zsebszerződések ellen is jó fegyver lehet

A közös tulajdon megszüntetése a megyében sok esetben ahhoz is hozzájárul, hogy az úgynevezett "zsebszerződések" ne érvényesülhessenek. Ágh Péter, Vas megye 2-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a megyében is tovább folytatódik a részarány-kiadás, hiszen 1400 további olyan földrészlet van, amelynek a kiadását kérték és amely nem szerepelt a mintaprogramban.

Milliárdos lehet az éves büdzsé

Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott elmondta: a megyében eddig csaknem 400 millió forintot fordítottak a programra. Az MTI minisztériumi forrásból úgy értesült, hogy országosan 2014-ben 1,5 milliárd, 2015-ben pedig 3 milliárd forint költségvetési forrás áll rendelkezésre az osztatlan tulajdonok rendezésére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?