Sokan nem tudják: ezekhez a tevékenységekhez kell talajvédelmi tervet készíttetni

Sokan nem tudják: ezekhez a tevékenységekhez kell talajvédelmi tervet készíttetni

agrarszektor.hu
A pályázatokhoz, egyéb beruházásokhoz, valamint a termőföldön hasznosítani kívánt egyes anyagok talajba juttatása esetén az ember találkozhat olyan kitétellel, mely szerint a cselekményhez, az engedélyhez talajvédelmi tervet kell készíttetni. Mikor is kerülhet erre sor? Erre a kérdésre válaszul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összegyűjtötte a fontos tudnivalókat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Pályázatokban, beruházásoknál és egyes, a termőfölddel kapcsolatos munkák során gyakran szerepel kitételként, hogy talajvédelmi tervet kell készíttetni. Azt azonban sokan nem tudják, mely esetekben kötelező ilyet csináltatni, ki készítheti el, és mennyibe kerül. A NAK most ezt gyűjtötte össze.

A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény szerint az alábbi esetekben talajvédelmi tervet kell készíttetni talajtani szakértő bevonásával:

  • szennyvíz, szennyvíziszap, engedélyokirattal nem rendelkező szennyvíziszapkomposzt termőföldön történő hasznosítása
  • nem veszélyes hulladék termőföldön történő hasznosítása,
  • hígtrágya kijuttatása,
  • öntözés, illetve vízrendezés megvalósítása,
  • 2500 négyzetméternél nagyobb gyümölcsültetvény termőföldön vagy termőföldnek nem minősülő ingatlanon történő telepítéséhez,
  • zöldmezős beruházásoknál humuszos termőréteg mentéséhez, ha a beépítés 400 négyzetmétert meghaladja,
  • termőföld időleges más célú hasznosításhoz, rekultivációhoz, ha a teljes terület meghaladja a 400 négyzetmétert, vagy vonalas létesítménynél az 500 négyzetmétert,
  • erózió elleni műszaki beavatkozásokhoz, tereprendezéshez,
  • talajjavításhoz,
  • árutermelő borszőlő, törzs- és kísérleti szőlő (1000 négyzetméter összes szőlőterülettől).

A terv elkészítését a NÉBIH honlapján elérhető talajtani szakértők készíthetik el, melyet a megyei kormányhivatalok talajvédelmi hatósága bírál el. Fenti cselekmények közül a talajvédelmi hatóság maximum 5 évre szóló engedélye szükséges a:

  • szennyvíz, szennyvíziszap, engedélyokirattal nem rendelkező szennyvíziszap-komposzt termőföldön történő hasznosításához,
  • nem veszélyes hulladék termőföldön történő hasznosításához.

Ezen tevékenységek talajvédelmi hatóság általi engedélyezésének díjait a 63/2012. (VII. 2.) VM rendelet tartalmazza az alábbiak szerint:

  • szennyvíz, szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználásának engedélyezése: 144000 Ft;
  • szennyvíziszap komposzt mezőgazdasági felhasználásának engedélyezése: 110000 Ft;
  • nem veszélyes hulladék termőföldön történő felhasználásának engedélyezése: 60000 Ft.

A talajvédelmi hatóság felé bejelentésköteles tevékenység a hígtrágya termőföldön történő hasznosítása, a talajjavítás, a mezőgazdasági célú tereprendezés és az erózió elleni védelmet szolgáló műszaki berendezések létesítése. Ez esetekben hatósági szolgáltatási díj nincs. Új területre kerülő árutermelő, törzs- és kísérleti szőlő (kivéve csemege- és alanyszőlő) telepítését megalapozó talajvédelmi terv, illetve egyszerűsített talajvédelmi terv jóváhagyása 28000 Ft.

Egyéb talajvédelmi tervhez kötött tevékenységek esetén a talajvédelmi hatóság szakhatóságként vesz részt, ahol a fenti jogszabály szerint egyes esetekben ugyancsak jelentkezhet igazgatási díj. A talajvédelmi tervek készítése szabadáras, melynek nagysága a feladat volumenétől, területi szabdaltságától, területi mértékétől függ.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?