2020. október 22. csütörtök Előd

Hírek - Föld

Vitatott földbérletek: nem alkotmányellenes az egyoldalú díjemelés

Ezután is módosíthatják egyoldalúan a szerződésekben szereplő földhaszonbérleti díjakat az új tulajdonosok, ha olyan földterületeket vesznek, amelyeket a piacinál alacsonyabb díjakért használnak a bérlők. Az Alkotmánybíróság (Ab) nem találta alaptörvény ellenesnek, ezért elutasította a földhaszonbérleti díjváltoztatásokra vonatkozó indítványokat.
 
 

Még az állami termőföldek 2015-2016-os nyilvános árverései kapcsán hozott olyan jogszabályt a parlament, hogy az új tulajdonosok egyoldalú szerződésmódosításokat kezdeményezhetnek, ha úgy találják, hogy a megvett földeket irreálisan alacsony bérleti díjakért használják a már ott gazdálkodó bérlők. Egyes esetekben azonban a bérlők ezeket az egyoldalú díjnöveléseket nem fogadták el, és bíróságokhoz fordultak. A konkrét ügyekben eljáró bírák viszont beadványokat intéztek az Ab-hez, mert alkotmányellenesnek találták a földforgalmi törvényhez fűződő, egyoldalú díjváltoztatásról szóló rendelkezéseket.

Az Ab-hez forduló bírák azzal érveltek, hogy a szabályozást az Országgyűlés egyszerű többséggel fogadta el, holott minősített többségre lett volna szükség, másrészt pedig azzal, hogy a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütköznek. A bírók indítványai szerint a támadott rendelkezések beavatkoznak a már fennálló földbérleti jogviszonyokba a szerződésben maradó másik fél hátrányára, ez pedig - a visszaható hatályú jogalkotás tilalma miatt - alaptörvény-ellenes.

Az Ab ugyanakkor egyik érvelést sem fogadta el. A testület szerint a haszonbérleti díjak mértékének szabályozásához minősített többség nem kapcsolódik és a támadott rendelkezések visszamenőleges hatályú jogalkotásnak sem tekinthetők, hiszen a hosszabb időtávra szóló szerződések módosításának lehetőségét törvénybe foglaló rendelkezések nem nehezítik a jogalanyok helyzetét, minden szerződő fél élhet az új jogosultsággal.

Mindezekre tekintettel az Ab elutasította a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi törvény két rendelkezését támadó bírói indítványokat. A határozathoz a 15 tagú testületből két alkotmánybíró, Czine Ágnes és Stumpf István fűzött különvéleményt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu