2018. március 19. hétfő József, Bánk

Hírek - Földpiac

Hatalmasat dobtak a földpiacon az állami földárverések

Kiugró áremelkedést hoztak az állami árverések a hazai termőföldpiacon, mivel egy év alatt átlagosan 40 százalékkal nőttek az árak. Az országos átlag hektáronként 1,4 millió forint, de Tolnában és Hajdú-Biharban már kétmillió forint fölött van egy hektár termőföld ára.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Hozzávetőlegesen 200 milliárd forint hitelállomány-növekedést okoztak az állami földárverések, és a forrásokat az állami hitelprogram mellett a kereskedelmi bankok is folyósították – derül ki az Erste Bank közleményéből. A bank Agrár Kompetencia Központja Agrárhorizont nevű kiadványt jelentetett meg, amelyet a most zajló XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra adott ki.

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Tavaly és az idén élénkítette a hazai termőföldforgalmat, hogy az állam a "Földet a gazdáknak!" programban 203 ezer hektár földet értékesített 270 milliárd forint értében. Hollósi Dávid, az Agrár Kompetencia Központ vezetője szerint az adatok azt mutatják, hogy felértékelődött a termőföld, a regionális eltérések azonban kiugróan nagyok voltak.

Az árverések adatainak a feldolgozásából az derült ki, hogy átlagosan 40 százalékos volt a földárnövekedés a 2015-ös adatokhoz képest. A legnagyobb árugrás Tolnában volt, ott átlagosan 92 százalékkal nőttek az árak, míg Pest megyében 65, Hajdú-Biharban pedig 62 százalékkal. Ezzel szemben Nógrádban 7 és még Fejér megyében is csak 17 százalékos volt az emelkedés.

Az Erste Bank szerint az árugrás nyomán Tolnában 2,25 millió forintra nőtt egy hektár termőföld átlagára, Hajdú-Biharban pedig 2,1 millióra. Alig marad el tőlük Győr-Sopron megye 1,93 millió forintos átlagárával. A sor végén Nógrád áll 700 ezer forinttal, míg Borsod-Abaúj-Zemplénben 840 ezer volt ez az összeg.

A földrajzi árkülönbségekben szerepet játszik a regionális földminőség is. Hollósi Dávid szerint a gyengébb és jobb minőségű földek között átlagban hektáronként 500-700 ezer forint árkülönbség tapasztalható. Ma már aranykoronánként 40-50 ezer forinttal többet kell fizetnie a vevőnek a jobb földért, mint 2015-ben.

A vevők díjazzák az egybefüggő területeket, 50 hektár felett már érvényesül a táblaméret hatása, ami 25 százalékos ártöbbletet jelent a kisebb táblákhoz képest. A kiugró áremelkedésben az is szerepet játszhatott, hogy az új tulajdonosok kedvező kamatozású és futamidejű hitelekből tudták finanszírozni a termőföld-vásárlásaikat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu