2017. november 21. kedd Olivér

Hírek - Földpiac

Itt a meglepetés! - Kórházak is épülhetnek a földárverések százmilliárdjaiból

Népegészségügyi programokra és kórházépítésekre kellene fordítani az állami földértékesítésekből befolyó költségvetési bevételeket – legalábbis Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ilyen javaslat is megfogalmazódik a pénzek felhasználásával kapcsolatban. A jelenlegi szabályozás viszont azt tartalmazza, hogy a bevételeket csak újabb földvásárlásokra és birtokpolitikai célokra lehetne elkölteni. A kormány parlamenti vitát kezdeményez.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Parlamenti vitát kezdeményez a kormány annak eldöntésére, mi legyen az állami földértékesítésekből befolyó költségvetési bevételek sorsa - jelentette be mai kormányinfós tájékoztatóján Lázár János. Korábbi nyilatkozatok szerint 250-300 milliárd forint felhasználásáról lehet szó.

Lázár János szerint eddig a következő főbb javaslatok fogalmazódnak meg.

- a bevételeket újabb földek megvásárlására kellene fordítani, és ezekből például ipari parkokat kellene kialakítani

- a teljes összeget adósságcsökkentésre kellene felhasználni

- a földbevételekből népegészségügyi programokat kellene indítani és kórházakat kellene építeni.

Az ipari parkokra és az adósságcsökkentésre vonatozó javaslatokról Lázár János már korábban is tett említést, a népegészségügyi elképzelések viszont most új elemként jelentek meg. A jelenlegi szabályozás ugyanakkor – ahogy ezt az Alkotmánybíróság is egyértelműsítette – csak földvásárlásokra és birtokpolitikai célokra teszi lehetővé a földeladási bevételek felhasználását. Ezért a más célú elköltéshez törvénymódosítás(ok)ra, illetve új jogszabályok megalkotására lehet szükség. A kormány a parlamentre bízza a döntést.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu