Jó éve volt a mangalicának

Agrárszektor
Előző hétvégén tartották a Vajdahunyadvárban a 4. Mangalica Fesztivált, mely nagyon komoly érdeklődést kapott, és még ennél is több hasznos információval gazdagodhattak azok, akik jelen voltak, ráadásul megkóstolhatták a hungarikumból készült ételeket is.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

De nézzük meg, hogy is áll az ágazat jelenleg. Elmondható, hogy az előző év komoly problémáinak ellenére a magyar mangalicatenyésztők jó évet zárhattak. Összesen 8 ezer kocára tehető a hazai állomány, emellett 50-60 ezer hízó került vágásra.

Ez a nagy szám a tavalyi évben az összes sertésvágás 2%-át jelentette Magyarországon. Az arány annak köszönhető, hogy mintegy 20 ezer hízót a vágóhidakon, nagyüzemi körülmények között vágtak le, míg 30 ezer példány a kisgazdaságokban került feldolgozásra, erre jön még rá a háztáji vágások száma, amiről hivatalos adatot nem lehet tudni.

A nagyüzemi körülmények között feldolgozott mangalica mennyiségének nagyjából fele került ki exportra a tavalyi évben, ez hozzávetőleg 1000 tonnát jelent. Ebből is látszik, hogy a hungarikumnak minősülő sertés ágazata erősen export orientált. Egyik legnagyobb vásárlónknak tudhatjuk Spanyolországot, de nagyon jelentős a Japán érdeklődés is, emellett az Európai Unió összes tagállama mellett már az USA is vásárolja a mangalicából készül termékeket. Az ágazat árbevétele ebből következőleg 4-5 milliárd forintot tett ki az előző évben.

Természetesen itt sem mondhatjuk, hogy teljesen probléma mentes az ágazat, mert attól függetlenül, hogy az export jónak mondható, illetve a hazai állomány is nagynak tekinthető, mégis sok kistermelő felhagy a tenyésztésével, mivel nehéz értékesíteni a terméket. A mangalica ára nagyon magas, hozzávetőleg kétszerese a hagyományos sertés árának, így a termelői kör is koncentrálódik.

Emellett az sem könnyíti a tenyésztők helyzetét, hogy a spekulatívnak mondható gabonaár-emelkedés komoly zavarokat okozott az ágazatban, és várhatóan ez a kialakult helyzet nem fog rendeződni az idei nyár közepéig.

A fentebb említett problémáktól függetlenül elmondható, hogy a hungarikumnak minősülő magyar mangalica helyzete jó. Tekintettel a komoly exportra és a magas termelői árakra, a gazdálkodók reménykedhetnek abban, hogy jobb évet zárnak idén, mint tavaly, bár ez attól is függ, hogy mikorra rendeződik a takarmányok ára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?