Somogyban már mangalicát is lehet kölcsönözni

agrarszektor.hu
Már kölcsönözni is lehet a mangalicát Somogyban. Van olyan gazda, aki így segíti a kezdő tenyésztőket - írja a Kapospont.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Bár nálunk alig kapható a boltokban, külföldön viszont nagy a kereslet a mangalicából készült termékek iránt, az elmúlt két évben Japánban kaptak rá. Somogyból is visznek ki termékeket, főleg a sonka kelendő.

Somogyban 6 nagy és tucatnyi kis telepen hízlalnak mangalicát. A szennai Sátrai István 12 éve tenyészt. Tartásuk sokkal időigényesebb és költségesebb, mint a hagyományos, angol sertésé. Sátrai szerint ezért kell 17 hónap ahhoz, hogy legyen egy 140 kilós mangalica.

Sátrai Istvánnál a kezdő mangalicatenyésztők is segítséget kapnak az induláshoz: a vállalkozó szellemű gazdálkodó-jelöltekhez kihelyeznek kettő göbét és egy kant, és ha annak van szaporulata, abból kiválasztják a legjobbat továbbtenyésztésre, a többit meg a család kiválasztja saját szükségletére.

Somogyból évente több száz tonna kerül a piacra, de nem adják olcsón: a mangalica sonkának 5-6 ezer forint között van kilója, attól függ, milyen patinás üzletben vásároljuk meg. A hagyományos érlelésű 1500-2500 forint között van.

A somogyi termékekből is egyre több kerül külföldre. Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnöke elmondta: a legnagyobb mennyiségben Spanyolországba lehet eladni mangalicát. Ehhez felzárkózik Nyugat-Európa, illetve az utóbbi két évben Japán.

A somogyiak a mangalica tenyésztésében egyre nagyobb lehetőséget látnak, ugyanis a duplájára nőtt takarmányárak és a gazdasági válság hatására sem omlott össze az ágazat, sőt emelkedett a hungarikum iránti kereslet.

NEKED AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állattenyésztés

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?