Somogyban már mangalicát is lehet kölcsönözni

agrarszektor.hu
Már kölcsönözni is lehet a mangalicát Somogyban. Van olyan gazda, aki így segíti a kezdő tenyésztőket - írja a Kapospont.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Bár nálunk alig kapható a boltokban, külföldön viszont nagy a kereslet a mangalicából készült termékek iránt, az elmúlt két évben Japánban kaptak rá. Somogyból is visznek ki termékeket, főleg a sonka kelendő.

Somogyban 6 nagy és tucatnyi kis telepen hízlalnak mangalicát. A szennai Sátrai István 12 éve tenyészt. Tartásuk sokkal időigényesebb és költségesebb, mint a hagyományos, angol sertésé. Sátrai szerint ezért kell 17 hónap ahhoz, hogy legyen egy 140 kilós mangalica.

Sátrai Istvánnál a kezdő mangalicatenyésztők is segítséget kapnak az induláshoz: a vállalkozó szellemű gazdálkodó-jelöltekhez kihelyeznek kettő göbét és egy kant, és ha annak van szaporulata, abból kiválasztják a legjobbat továbbtenyésztésre, a többit meg a család kiválasztja saját szükségletére.

Somogyból évente több száz tonna kerül a piacra, de nem adják olcsón: a mangalica sonkának 5-6 ezer forint között van kilója, attól függ, milyen patinás üzletben vásároljuk meg. A hagyományos érlelésű 1500-2500 forint között van.

A somogyi termékekből is egyre több kerül külföldre. Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnöke elmondta: a legnagyobb mennyiségben Spanyolországba lehet eladni mangalicát. Ehhez felzárkózik Nyugat-Európa, illetve az utóbbi két évben Japán.

A somogyiak a mangalica tenyésztésében egyre nagyobb lehetőséget látnak, ugyanis a duplájára nőtt takarmányárak és a gazdasági válság hatására sem omlott össze az ágazat, sőt emelkedett a hungarikum iránti kereslet.

NEKED AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állattenyésztés

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?