Mégis környezetkárosító a bioüzemanyag? Miniszterhez fordultak a civilek

agrarszektor.hu
Az agroüzemanyag-előállítás ne járjon együtt a biológiai sokféleség pusztításával - szólítottak fel magyar természetvédő civil szervezetek, amelyek levélben fordultak Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterhez.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az agroüzemanyagok (biodízel, bioetanol) és bioenergia-hordozók iránti növekvő kereslet kielégítése nem járhat együtt azzal, hogy a biológiai sokféleség szempontjából értékes területeket intenzív művelésbe vonjanak. Az Európai Bizottságnak olyan jogszabályi környezetet kellene kialakítania, amely megköveteli, hogy a "zöld" energiaforrások ökológiai lábnyomának vizsgálatakor az élővilág sokszínűségére gyakorolt hatásokat is figyelembe vegyék.

A közleményből kiderült: három hazai természetvédő civil szervezet - a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) - levélben fordult Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterhez és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez, hogy hívják fel az Európai Bizottság figyelmét az agroüzemanyagokkal kapcsolatban felmerülő kockázatokra.

Az Európai Környezetpolitikai Intézet (EEB) legújabb tanulmánya felhívja a figyelmet az agroüzemanyagok növekvő felhasználásának 2020-ig várható környezeti hatásaira - fogalmaz a közlemény. A jelentés rámutat, az agroüzemanyag-előállítás célja pont a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, azonban biodiverzitást csökkentő hatásuknál fogva 81-167 százalékkal nagyobb kárt okozhatnak éghajlatunknak, mint a fosszilis energiahordozók.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?