850 ezer pulyka tűnhet el!

agrarszektor.hu
Mintegy 10 százalékos csökkenésre számítanak a pulykaágazat szereplői az idén, a takarmányok és az energia folyamatos drágulása miatt - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács (BTT) igazgatója hétfőn az MTI-nek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vezető kifejtette: korábban a három nagy pulykapiaci integrátor - a szarvasi Gallicoop Zrt., a kecskeméti Gallfood Kft. és a sárvári SáGa Zrt. - a tavalyihoz hasonló, csaknem 100 ezer tonna pulyka előállításával számolt 2011-ben, de ma már ez nem várható. A termékpályán ugyanis bizonytalanságot okoz a változó takarmányár, amely kiszámíthatatlanná tette a termelési költségeket és veszteséget okoz.

A visszaesés ugyanakkor később lesz érzékelhető, mert a pulykaágazat egyfajta kényszerpályán mozog: a magas takarmányköltségek ellenére a legkisebb veszteség akkor éri a termelőket, ha a hirtelen felszámolás helyett végighizlalják állományaikat - húzta alá Csorbai Attila.

A BTT adatai szerint a magyarországi pulykatermelés évek óta folyamatosan csökken: míg 2008-évben 122.066 tonna pulykát vásároltak fel és vágtak le a feldolgozók, 2009-ben az előző évhez képest tíz százalékkal kevesebbet, 109.845 tonnát, 2010. évben pedig 103.393 tonnára tovább csökkent a vágások száma. A baromfihúsok közül a második legjelentősebb faj folyamatos csökkenésének okai többrétűek, ám tény, hogy ebben fontos szerepet játszik a faj biológiai sajátossága - a hosszú nevelési, hízlalási idő.

A hosszú hizlalási idő a spekulációval erősen terhelt gabonapiaci helyzetnek sajnos sokkal inkább kiszolgáltatja a termékpálya szereplőit, mint a gyorsabban hizlalható baromfifajok esetében - mondta az igazgató.

Csorbai Attila hangsúlyozta: a kiskereskedelmi láncok az önköltségek figyelmen kívül hagyásával határoznak meg átvételi árakat, ami komoly termelési alap csökkenést okoz a termékpályán. Az alapélelmiszerek esetében alkalmazott 25 százalékos áfa tartalom kiemelten sújtja a pulykaágazatot, hiszen így a fogyasztás csökkenésével kell számolnia egy-egy sikeres áremelés esetén.

Míg a legnagyobb költségtényezőnek tekinthető takarmányok ára csaknem megduplázódott, addig az árak tekintetében csak minimális emelkedést sikerült elérniük a pulykásoknak. Amennyiben nem valósul meg a közeljövőben a tartós 8-10 százalékos áremelkedés, úgy az összes tartalékát felélő ágazati szereplők akár 10.000 tonna (850.000 pulyka) csökkenéssel is kalkulálnak az ágazatban - tette hozzá az igazgató.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?