Új élelmiszerek: továbbra is engedélyezett a klónozás

agrarszektor.hu
Továbbra is engedélyezett marad az állatok klónozási technikája az Európai Unióban, miután az EU két döntéshozó szerve, a Tanács és az Európai Parlament a törvény megjelölte határidőre nem tudott megegyezni az új élelmiszerekre vonatkozó szabályozásról, ami felülírta volna a ma is érvényes, ám mára már elavult 1997-es jogszabályt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Tanács és az Európai Parlament egyaránt a másik rugalmatlanságát hibáztatta a kudarc miatt, ami most három éves tárgyalássorozatot tett semmissé - írja a BruxInfo. Lényegében azon a kérdésen akadtak el a megbeszélések, hogy hogyan bánjanak a klónozott állatokból, illetve azok leszármazottaiból származó élelmiszerekkel és takarmányokkal. Az Európai Parlament a fogyasztók érdekeit hangoztatva azt akarta elérni, hogy valamennyi, klónozott állat utódjától származó élelmiszert címkével lássanak el. A Tanács ugyanakkor ezt csak a friss marhahús esetében támogatta, hangoztatva, hogy a képviselők által szorgalmazott megoldás a gyakorlatban végrehajthatatlan és kereskedelmi háborúba sodorhatja az Európai Uniót.

Az EP képviselők azt hangsúlyozták, hogy nagy kompromisszumkészségről tettek tanúbizonyságot, de nem akarták elárulni a fogyasztók ahhoz való jogát, hogy tisztában legyenek azzal, vajon klónozott állatokból származó élelmiszereket fogyasztanak-e vagy sem.

A Tanács nevében tárgyaló magyar elnökség ugyanakkor rámutat, hogy egy nyolc pontból álló kompromisszumos javaslattal állt elő a fogyasztók, a kereskedelmi és a gyakorlatiassági szempontok összeegyeztetésére, ám ezt a Parlament elutasította. A javaslatok között szerepelt átmeneti időre, egy átfogó szabályozás megszületéséig, az élelmiszertermelést célzó állati klónozás betiltása az EU-ban; a klónozott állatokból eredő élelmiszerek betiltása, azok eredetétől függetlenül, továbbá a klónozott állatok élelmiszerláncba való bekerülésének tiltása.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a 12 órás, kedd reggel 7 óráig tartó tárgyalási fordulót követően kiadott nyilatkozatában rámutatott, hogy az EP olyan megoldásba kívánta belekényszeríteni a Tanácsot, amelynek az lett volna az eredménye, hogy "minden egyes sajt vagy szalámi szelethez egy családfát kellett volna felrajzolni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?