Több száz tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból!

agrarszektor.hu
A tavalyinál kevesebb jogsértést tapasztaltak a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a társhatóságok szakemberei az április 4. és 25. között zajló kiemelt húsvéti ellenőrzéseken - mondta Dr. Kardeván Endre, a VM élelmiszerlánc-felügyeleti és agrárigazgatási államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az eddigi adatok alapján, április 17-ig összesen 2780 ellenőrzést végeztek az élelmiszer előállító és forgalmazó helyeken. A vizsgálatokat 232 hús-, húskészítmény előállítónál, 29 édesipari cégnél és 56 tojáscsomagolóban végezték, a forgalmazóknál pedig 148 esetben nagykereskedelmi raktárt, elosztó központot, illetve 131 hipermarketet vizsgáltak meg. Az ellenőrzéseken kiemelt figyelmet fordítottak a húsvéti ünnephez tartozó pácolt, füstölt nyers és főtt húskészítményekre, az édesipari termékekre, a tojásra és a szezonális zöldségekre, gyümölcsökre, illetve a bárány és nyúlszállításokra - tájékoztat a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.

Dr. Kardeván Endre szerint az eddigi tapasztalatok alapján egyre kevesebb a hiányosság és szabálytalanság, illetve a feketegazdaságból származó élelmiszer. Ennek köszönhetően ritkábban bírságoltak az ellenőrök. Míg 2010 hasonló időszakában az összes ellenőrzés 7 százalékában szabtak ki pénzbüntetést, addig idén ez az arány 4 százalékra csökkent. A feltárt szabálytalanságok miatt 152 alkalommal figyelmeztetést, 115 esetben pedig bírságot szabtak ki a hatóságok, összesen 8 682 199 forint összegben.

Az ellenőrök leggyakrabban - az esetek 5 százalékában - higiéniai hiányosságokat találtak, míg az élelmiszerek nyomonkövethetőségének hiányosságait 1,6 százalékban tapasztalták. A szakemberek összesen 26792 élelmiszer tételt vizsgáltak meg. Ezek 1 százalékát kellett kivonni a forgalomból, ami összesen 336,8 tonnát tesz ki. Ez az arány egyébként az előző évihez képest nem változott. Leggyakrabban a fogyaszthatóság, illetve a minőségellenőrzési idő lejárta és jelölési hibák miatt vontak ki termékeket a forgalomból. Engedély nélküli előállítás, vagy forgalmazás miatt az ellenőrzött termékek 0,06 százaléka, összesen 16 tétel került le az üzletek polcairól. Különösen nagy tételt érintő jogsértés volt, amikor egy raktár ellenőrzésekor nagy mennyiségű (több száz tonna) jelöletlen zsákba csomagolt "sós ízű fehér anyagot" találtak, melyet a raklapok tetején elhelyezett, román nyelvű cukor feliratú zsákok rejtettek. A kivizsgálás két megyét érintett (Baranya és Somogy), a terméket zárolták.

189 bárány és nyúl szállítmányt (79 025 db szállított állat) vizsgáltak meg a hatósági állatorvosok. Néhány esetben a szállító jármű nem volt megfelelő, egy esetben pedig hiányzott a szállítmányt kísérő dokumentum. Élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot egy esetben, 150 000 Ft értékben szabtak ki.

A friss zöldségek és gyümölcsök piacán kirívó szabálytalanságot nem találtak az ellenőrök. Növényvédőszer-maradék tartalmának ellenőrzése céljából 62 tételből vittek mintákat laboratóriumba az ellenőrök. Ezek vizsgálata még tart.

A sajtótájékoztatón Dr. Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője elmondta: szakembereik leginkább az áruházláncokat ellenőrizték. Főként az árfeltüntetést, árképzést, az általános kereskedelmi feltételeket, a termékek megnevezését és az akciókat vizsgálták. Ellenőreik is javulást tapasztaltak a korábbi évekhez képest. Problémákkal leginkább az egységárak feltűntetésénél találkoztak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58