Másfélszeresére nőhet a sajt világpiaci ára!

agrarszektor.hu
Márciusban a nyers tej országos termelői átlagára 1 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, kilogrammonként 84,45 forint volt. A kiviteli ár februárhoz képest szintén 1 százalékkal nőtt, 90,03 forint volt, ami 7 százalékkal volt magasabb a belpiaci árnál - az AKI Statisztikai Osztályának adatai szerint.

A 2010. április 1-jétől 2011. március 31-éig tartó tejkvótaévben 10 százalékkal csökkent a nyers tej felvásárlása az egy évvel korábbihoz viszonyítva, így 69 százalék körül alakulhat a kvótakihasználtság - írja a mmgonline.hu.

A fogyasztói tej termelése 6, az érlelt sajté és a vajé egyaránt 12 százalékkal csökkent, míg a savanyított tejtermékeké 2 százalékkal nőtt 2010-ben. A fogyasztói tej és a savanyított tejtermékek készlete az elmúlt év végén a kedvező árak hatására 64, illetve 25 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A belpiacon jelentkező alapanyaghiány a termelői árak erőteljes emelkedését okozta az első negyedévben. Az alapanyagárak 24 százalékos drágulását nem tudták a feldolgozók és a kereskedők teljes mértékben elismertetni az árakban.

A globális tejtermelés 32 százalékkal nőhet 2010 és 2025 között. Az EU és az Egyesült Államok továbbra is a világ meghatározó tejtermelői maradnak, azonban erőteljes bővülés várható Ázsiában (különösen Kínában), Indiában, valamint Argentínában és Brazíliában is.

Az unióban a tejtermelés 7, a tejhozam 16 százalékkal nőhet, a tejhasznú tehénállomány 8 százalékkal csökkenhet a jelzett időszakban. A világ vajtermelése 48, a sajté 36, a sovány tejporé 51, a teljes tejporé 37 százalékkal lehet magasabb 15 év alatt. A tejtermékek ára jelentősen visszaesett 2009-ben a gazdasági válság következtében. A 2010. évi javuló tendencia a teljes tejpor kivételével 2025-ig tovább folytatódhat. A sajt világpiaci ára 50, a vajé 12, a sovány tejporé 11 százalékkal nőhet, míg a teljes tejporé stagnálhat. A teljes tejpor ára várhatóan csökken 2015-ig, utána emelkedhet.
Szándékosan szennyezték a tejet - három gyerek meghalt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?