Meghökkentő újdonság: már tesztelik az ember nélküli traktort

agrarszektor.hu
Augusztus-szeptember fordulóján tartották az USA egyik leglátványosabb agrárrendezvényét az Egyesült Államok középnyugati államában, Iowában. A látványos innovációkat felvonultató Farm Progress Show egyik legmeghökkentőbb újdonságát a Case IH szolgáltatta, amely egy kezelő nélküli traktorkoncepcióval rukkolt elő.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A sorozatgyártásra egy darabig még várni kell, ám a fülke nélküli (és ebből könnyen kitalálható: ember nélküli) erőgép máris nagy feltűnést keltett a gazdálkodók körében. Az alapötlet onnan ered, hogy a csúcsidőszakokban egyre nehezebb szakképzett gépkezelőket találni, ami nagy kihívást jelent a termelők számára. Ha viszont olyan traktorokkal rendelkezünk, amelyek személyzet nélkül is elboldogulnak, akkor máris könnyebb egy kicsit a helyzetünk. Az automata kormányzással felszerelt, távolról is felügyelhető traktorokhoz szinte mindenféle munkaeszköz csatlakoztatható, így a talajművelés, vetés, permetezés és betakarítás műveletei során is hasznos segítséget nyújtanak.

A Case IH Magnum erőgép alapjaira épített koncepciótraktor megbízhatóan hajtja végre az előre beprogramozott feladatokat, miközben természetesen figyelembe veszi a hozzácsatolt munkaeszközök paramétereit, a területen előforduló akadályokat (illetve az ott dolgozó többi gépet), valamint megkeresi a legideálisabb, legrövidebb nyomvonalat, és ezáltal igen költséghatékonnyá válik. Fel van szerelve radarral, lidarral (lézer alapú távérzékelővel) és videókamerákkal, így felismeri az álló vagy mozgó akadályokat egyaránt, vagyis biztonságosan képes mozogni az adott területen. A traktor akkor is automatikusan megáll, ha valamilyen okból elveszti a GPS-jelet.

Az új Case IH erőgép már kétségkívül a jövőt vetíti elénk: a gazdálkodónak elég lesz csupán egy tablet ahhoz, hogy irányítsa és felügyelje a földjein folyó munkákat, miközben a gépek egyenletes minőségben és a lehető legköltségkímélőbb módon végzik el a rájuk bízott feladatot. Idővel még az időjárási tényezőt is képesek lesznek belekalkulálni a programjaikba. Ha az egyik parcellán például esni kezd, akkor felfüggesztik a munkát, és elvonulnak egy olyan területre, ahol éppen süt a nap.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?