Úgy vett 300 milliós traktorparkot, hogy ki se próbálta

agrarszektor.hu
Egy családi vállalkozás egyszerre hat "méregdrága" új New Holland traktort vett a közelmúltban. A gépek listaára összesen 330 millió forint volt, és bár a végleges vételár a kedvezményekkel jóval kevesebb lehetett, a nagyságrend Magyarországon még mindig ritkaságszámba menő, drága beruházásnak számít. Mivel "kéket cseréltek kékre", vagyis ismerték a márkát, a vásárlás előtt a traktorok kipróbálására sem volt szükség.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Egyszerre hat New Holland traktorral frissítette gépparkját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lácacsékén gazdálkodó B. M. Tiszamenti Kft. A beruházás listaáron számolva nagyjából 1 millió euróba (körülbelül 330 millió forintba) került volna összesen. A régi gépek beszámításával, illetve egyedi megállapodáson alapuló engedményekkel azonban jócskán lehetett faragni az összegen, ám az üzlet így is a nagyobb volumenű, ritka beruházások közé tartozik Magyarországon.

A százmilliós nagyságrend valóban meglepő, bár úgy néz ki, egyre többen engedhetik meg maguknak a hasonló volumenű kiadásokat. Ezt erősítik a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének prognózisai is, amelyek szerint a mezőgazdasági gépek tavalyi, 155-160 milliárd forintos forgalma idén akár a 200 milliárd forintot is elérheti a kedvező pályázati feltételek nyomán. A megvásárolt nagy értékű gépek háromnegyedét ma már pénzügyi szervezetek finanszírozzák.

A magyarországi palettán szinte minden géptípus megtalálható az átlagosaktól a méregdrágákig. Az agrárszektor.hu nemrég összeállította a nálunk forgalmazott, legdrágábban kínált traktorok és kombájnok listáját, amelyen a német Claas gyártóvállalat 116 millió forintos listaárú Xerion 5000-es erőgépe, valamint a 157 millióba kerülő Lexion 780 betakarítógépe végzett az élen.

A Batár Miklós alapító-cégtulajdonos által most vásárolt hat darab T8.380-as erőgép közt volt az idehaza eladott 6000. New Holland traktor is, amelyeket az Agrotec Magyarország Kft. forgalmaz. A bodrogközi vállalkozás a korábbi T8000-es széria 8-10 éve használt modelljeitől is megvált a tranzakció részeként, így jelentős mértékben tudta csökkenteni az - üzleti titoknak számító - végösszeget. Listaáron számolva nagyjából 175 ezer euróba (körülbelül 55 millió forintba) kerülne egy 380 LE-s T8.380-as erőgép.

A vásárlási tárgyalások tavalyi megkezdésekor már látszott, hogy rekordtermést hozó évben járunk, ezért a cég most megtehette, hogy egyszerre cserélje le az elöregedett traktorokat - mondta az agrárszektor.hu-nak Batár Miklós. Az erőgépek átlagosan 9000 üzemórát dolgoztak, így mindenképpen megértek a "nyugdíjazásra". A helyettük beszerzett masinák sokkal kiforrottabbak és robusztusabbak: a tömegüket 2 tonnával megnövelték, hogy rendesen le tudják adni az erőt, a tengelytávot 40 cm-rel meghosszabbították, és módosítottak a súlyelosztáson is, amivel a gép még stabilabbá vált.

Mivel a márkát már jól ismerte, az új tulajdonos lényegében prospektus alapján, kipróbálás nélkül vette meg az új traktorokat, amihez pályázati forrásokat sem vett igénybe. A New Holland - fogalmazott Batár Miklós - náluk bevált, szántáskor például 5 literrel kevesebbet fogyasztottak hektáronként más traktorokhoz képest. Nemcsak a régi gépek beszámításával, de alkuval is sikerült lejjebb tornásznia a végleges vételárat. Végül nemcsak az Agrotec, hanem az amerikai gyártócég is adott némi kedvezményt.

Lácacsékén úgy kalkulálnak, hogy az új erőgépek öt év alatt visszahozhatják az árukat, vagyis az utána következő öt évben már "tiszta" hasznot hajthatnak. Évente 800-1100 üzemórát fognak dolgozni, és mivel a cégnél fontos és gyakori feladat a szemszállítás, ezért nem is gondolkodtak helyettük inkább egy nagyobb, drágább gépben. Egy törzscsuklós vagy gumihevederes traktor nem alkalmas vontatásra, míg ezek a "kicsik" akár két pótkocsival is mehetnek.

A váci székhelyű B. M. Tiszamenti Kft. 2000 hektáron gazdálkodik Lácacsékén és öt környező faluban. A földek átlagos távolsága 7 km, tehát nincs szükség hosszú vonulásra. Idén 1000 hektáron kukoricát, 400 hektáron búzát, ugyanekkora területen napraforgót, és 200 hektáron szóját termesztenek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?