Elképesztő mértékben pörög a magyar mezőgéppiac

agrarszektor.hu
Csaknem 77 milliárd forint értékben szereztek be új mezőgazdasági gépeket a magyar vállalkozások az első félévben, amely 40 százalékos növekedést jelent éves szinten. Az új traktorok piaca 32 százalékkal bővült, új kombájnokból pedig 12 százalékkal több talált gazdára.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Látványosan nőtt a legfontosabb mezőgazdasági gépek piaca, ugyanis 76,6 milliárd forint értékben kerültek új gépek a gazdákhoz, ami 40 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A legfontosabb mezőgazdasági gépek közé tartozó traktorok, kombájnok piaca is bővült,

az idei év első hat hónapjában 1387 új traktort adtak el a piacon, ami 32 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Új kombájnokból 222 darab kelt el, ami 12 százalékos növekedésnek felel meg.

A magajáró rakodónak nevezett gépek eladása pedig 68 százalékkal 208 darabra emelkedett - közölte a Magyar Lízingszövetség az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján.

Számos agrárvállalkozás lízingkonstrukción keresztül szerzi be ezeket a járműveket - mondta Tóth Zoltán, a szövetség főtitkára. A csaknem 77 milliárdos beszerzési érték mintegy 46 százaléka, 35 milliárd forint lízingkonstrukciókon keresztül jutott az értékesítőkhöz.

Többek között a traktorpiaci bővülésnek köszönhető, hogy az idei első félévben növekedés következett be a mezőgéplízingben. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgépek szegmensében a finanszírozott érték - azaz az új kihelyezések összege - 35,2 milliárd forintot tett ki, ami 16 százalékos növekedésnek felel meg.

Egy évvel korábban a mezőgép-finanszírozásban a jegybank Növekedési Hitelprogramjához köthető kihelyezések aránya 80 százalékos volt, míg az idén ez - a program kifutásával - 36 százalékra csökkent

- emelte ki a főtitkár. 

Az agráglízing-piac bővülését mutatja az is, hogy a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgépeknél a tőkekintlévőség azaz a teljes finanszírozott állomány - a félév végén meghaladta a 109 milliárd forintot. Ez 14 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, egyben 2009 óta a legmagasabb érték.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?