Aranylázként tombol a precíziós gazdálkodás

agrarszektor.hu
Sokkal nagyobb mértékben is élhetnének a precíziós gazdálkodás eszközeivel a termelők - derült ki a Portfolio Agrárium 2018 című kecskeméti konferenciáján. Bár az igény megvan rá és a precíziós gazdálkodásban szinte "aranyláz" tombol, növekvő problémát okoz, hogy egyre kevesebb fiatal helyezkedik el a mezőgazdaságban. Szakértők szerint hiába terjedne a precíziós gazdálkodás, ha nincs ember, aki felügyelje és karbantartsa az eszközöket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mindenképp jó hír, hogy az Európai Unió is előtérbe helyezi azt, hogy a precíziós gazdálkodás alkalmas lehet a fenntarthatóság betartására - emelte ki a konferenciánFarkas László, a Farkas Kft. tulajdonosa. Szerinte ugyanakkor sokat segítene az is, ha a magyar politika is hagyná, hogy érvényesüljön a támogatási rendszerben. Farkas László 2003 óta használja a precíziós gazdálkodás különböző eszközeit gazdaságában. Elmondása szerint nem a költségmegtakarításon van a hangsúly, hanem a ráfordítások optimalizálásán. Lehet ugyanis, hogy a műtrágyázás költsége növekedni fog, de biztos, hogy növekedni fog a hozam is, és így összességében többletjövedelem keletkezhet.

A precíziós gazdálkodás lehet az új Közös Agrárpolitika (KAP)? - tette fel a kérdést Hollósi Dávid, a Takarék Csoport Takarék Agrár Igazgatóságának igazgatója. Kemény Gábor, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI), Horizontális Kutatások Igazgatóságának igazgatója szerint azonban erről szó sincs. Biztos, hogy lesz kapcsolat a KAP és a precíziós gazdálkodás között, sok minden függ ugyanakkor attól, hogy a gazdálkodók milyen mértékben használják majd az új technológiákat. A szakember szerint nehéz megítélni azt, hogy jelenleg Magyarországon a gazdák hány százaléka használja a precíziós gazdálkodás eszközeit, érdemes azonban kiemelni, hogy milyen dinamikusan terjed a robotkormányzás, már több száz hektáron művelik sofőr nélküli gépekkel a földeket. A gazdálkodók részéről az igény és az érdeklődés is megvan az új technológiák használatára, érdekes ugyanakkor, hogy

jelenleg "aranyláz" van a precíziós gazdálkodás területén, hirtelen mindenki szaktanácsadó lett, rövid időn belül elválik majd azonban, hogy ki az, aki tényleg értéket tud adni a termelőknek.

Kemény Gábor szerint 20 év múlva már biztos, hogy sokkal automatizáltabb lesz a mezőgazdaság, ahogy az is biztos, hogy sokkal kevesebb emberre lesz majd szükség emiatt a mezőgazdaságban.

Kemény Gábor, Virág István, Sebestyén Róbert, Umenhoffer Péter, Farkas László, Hollósi Dávid (balról)


Sebestyén Róbert, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezető szakértője úgy látja, hogy a gazdálkodók többsége elkezdte rendezni a birtokait, amikor valaki földet vásárol, akkor ugyanis elsősorban arra törekszik, hogy azt azonnal megfelelő állapotba hozza. A szakember szerint a jövőben az egyik legfontosabb az lesz, hogy a termelési folyamatok fenntarthatóvá váljanak, és a termelők egyre jobban tudjanak alkalmazkodni az adott időjárási viszonyokhoz.

A precíziós eszközök már most is rendelkezésre állnak, tudnak élni velük a gazdálkodók, és ez 2020 után is így lesz - mondta Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója. Ugyanakkor a legfontosabb a fiatal generáció és az, hogy minél többen akarjanak a mezőgazdaságban elhelyezkedni,

ha folytatódik ugyanis a jelenlegi tendencia, akkor 20 év múlva hiába terjed majd el a precíziós gazdálkodás, nem lesz ember, aki felügyelje.

Fontos az oktatás, és az, hogy minél többen akarjanak az agráriumban elhelyezkedni, ha nem így lesz, akkor ugyanis nem lesz ki karbantartsa majd a gépeket, vagy elkészítse a kijuttatási térképeket.

A precíziós technológiákat döntően 100 hektáros földterület felett érdemes elkezdeni alkalmazni - hangsúlyozta Virág István, az Agrotec Magyarország Kft. PLM termékmenedzsere. Ugyanakkor a gazdák jelenleg csak a töredékét használják azoknak a gépeknek, amelyeket precíziósan is lehet működtetni. A gépkezelőknek fontos szerepük van, és a termékmenedzser szerint 20 év múlva sem lesz elhagyható "elem", és valószínűleg nem lehet majd teljesen emberi beavatkozás nélkül működtetni majd egy gazdálkodást.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?