Aranylázként tombol a precíziós gazdálkodás

agrarszektor.hu
Sokkal nagyobb mértékben is élhetnének a precíziós gazdálkodás eszközeivel a termelők - derült ki a Portfolio Agrárium 2018 című kecskeméti konferenciáján. Bár az igény megvan rá és a precíziós gazdálkodásban szinte "aranyláz" tombol, növekvő problémát okoz, hogy egyre kevesebb fiatal helyezkedik el a mezőgazdaságban. Szakértők szerint hiába terjedne a precíziós gazdálkodás, ha nincs ember, aki felügyelje és karbantartsa az eszközöket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mindenképp jó hír, hogy az Európai Unió is előtérbe helyezi azt, hogy a precíziós gazdálkodás alkalmas lehet a fenntarthatóság betartására - emelte ki a konferenciánFarkas László, a Farkas Kft. tulajdonosa. Szerinte ugyanakkor sokat segítene az is, ha a magyar politika is hagyná, hogy érvényesüljön a támogatási rendszerben. Farkas László 2003 óta használja a precíziós gazdálkodás különböző eszközeit gazdaságában. Elmondása szerint nem a költségmegtakarításon van a hangsúly, hanem a ráfordítások optimalizálásán. Lehet ugyanis, hogy a műtrágyázás költsége növekedni fog, de biztos, hogy növekedni fog a hozam is, és így összességében többletjövedelem keletkezhet.

A precíziós gazdálkodás lehet az új Közös Agrárpolitika (KAP)? - tette fel a kérdést Hollósi Dávid, a Takarék Csoport Takarék Agrár Igazgatóságának igazgatója. Kemény Gábor, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI), Horizontális Kutatások Igazgatóságának igazgatója szerint azonban erről szó sincs. Biztos, hogy lesz kapcsolat a KAP és a precíziós gazdálkodás között, sok minden függ ugyanakkor attól, hogy a gazdálkodók milyen mértékben használják majd az új technológiákat. A szakember szerint nehéz megítélni azt, hogy jelenleg Magyarországon a gazdák hány százaléka használja a precíziós gazdálkodás eszközeit, érdemes azonban kiemelni, hogy milyen dinamikusan terjed a robotkormányzás, már több száz hektáron művelik sofőr nélküli gépekkel a földeket. A gazdálkodók részéről az igény és az érdeklődés is megvan az új technológiák használatára, érdekes ugyanakkor, hogy

jelenleg "aranyláz" van a precíziós gazdálkodás területén, hirtelen mindenki szaktanácsadó lett, rövid időn belül elválik majd azonban, hogy ki az, aki tényleg értéket tud adni a termelőknek.

Kemény Gábor szerint 20 év múlva már biztos, hogy sokkal automatizáltabb lesz a mezőgazdaság, ahogy az is biztos, hogy sokkal kevesebb emberre lesz majd szükség emiatt a mezőgazdaságban.

Kemény Gábor, Virág István, Sebestyén Róbert, Umenhoffer Péter, Farkas László, Hollósi Dávid (balról)


Sebestyén Róbert, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezető szakértője úgy látja, hogy a gazdálkodók többsége elkezdte rendezni a birtokait, amikor valaki földet vásárol, akkor ugyanis elsősorban arra törekszik, hogy azt azonnal megfelelő állapotba hozza. A szakember szerint a jövőben az egyik legfontosabb az lesz, hogy a termelési folyamatok fenntarthatóvá váljanak, és a termelők egyre jobban tudjanak alkalmazkodni az adott időjárási viszonyokhoz.

A precíziós eszközök már most is rendelkezésre állnak, tudnak élni velük a gazdálkodók, és ez 2020 után is így lesz - mondta Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója. Ugyanakkor a legfontosabb a fiatal generáció és az, hogy minél többen akarjanak a mezőgazdaságban elhelyezkedni,

ha folytatódik ugyanis a jelenlegi tendencia, akkor 20 év múlva hiába terjed majd el a precíziós gazdálkodás, nem lesz ember, aki felügyelje.

Fontos az oktatás, és az, hogy minél többen akarjanak az agráriumban elhelyezkedni, ha nem így lesz, akkor ugyanis nem lesz ki karbantartsa majd a gépeket, vagy elkészítse a kijuttatási térképeket.

A precíziós technológiákat döntően 100 hektáros földterület felett érdemes elkezdeni alkalmazni - hangsúlyozta Virág István, az Agrotec Magyarország Kft. PLM termékmenedzsere. Ugyanakkor a gazdák jelenleg csak a töredékét használják azoknak a gépeknek, amelyeket precíziósan is lehet működtetni. A gépkezelőknek fontos szerepük van, és a termékmenedzser szerint 20 év múlva sem lesz elhagyható "elem", és valószínűleg nem lehet majd teljesen emberi beavatkozás nélkül működtetni majd egy gazdálkodást.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?