Forradalmi újítás: hihetetlen, de már így is lehet málnát termeszteni

Forradalmi újítás: hihetetlen, de már így is lehet málnát termeszteni

Holland tudósok és német szakemberek szerint lehetséges egy területet egyszerre napelem parkként és termőföldként hasznosítani. A német BayWa és a Wageningeni Egyetem azt vizsgálja, hogyan lehetne a napenergiát és a bogyós gyümölcsök termesztését hatékonyan és eredményesen kombinálni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A müncheni székhelyű BayWa AG egyre több és egyre nagyobb mezőgazdasági és napenergiát termelő, úgynevezett agrofotovoltaikus (AgriPV) rendszert épít ki Európában. A legutolsó nagy projektjük a kontinens eddigi legnagyobb ilyen rendszerének installálása volt egy holland málnatermesztő gazdaságban, Babberichben, írta meg a Future Farming. A munkálatok befejezése után már zajlanak is a következő négy projekt tervezési folyamatai.

A holland Wageningeni Egyetemmel együttműködve a német cég azt szeretné alaposabb vizsgálatoknak alávetni, hogy hogyan lehet a termőföldekre telepített napelemeket eredményesen és hatékonyan kombinálni a különféle bogyós gyümölcsök termesztésével. A BayWa AG szerint a mezőgazdasági termőföldeken installált panelek segítségével a gazdák megvédhetik a növényeiket a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebbé váló időjárástól, és közben részt vehetnek az éghajlat védelmében és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében azáltal, hogy zöld energiát állítanak elő. A cég szerint a föld ilyen kettős célú felhasználásában óriási lehetőségek vannak, különösen gyümölcstermesztés tekintetében.

A BayWA AG egy holland céggel, a GroenLevennel közösen építette fel az AgriPV parkot Babberichben. A létesítmény 10250 napelemből áll és egy 3,2 hektáros málnaföldet fed le, és annyi áramot termel, amivel körülbelül 1250 háztartást lehet ellátni zöld energiával. A napelemek alatt pedig háborítatlanul nőhet és teremhet a málna. A projekthez a BayWa kifejlesztett egy félig átlátszó napelemet, amely az alatta levő málna számára a növekedéshez elég fényt engedett át, de közben meg is védte a növényeket a szélsőséges időjárási jelenségektől, mint például a jégverés, a hevesebb zivatarok és a közvetlen napfény.

A napelemek telepítéséig Piet Albers, a Babberich-i málnatermesztő a hagyományos fóliasátrakkal védte a növényeit, amelyeket azonban hatévente rendszeresen cserélni kellett. A telepítő cégek szerint az AgriPV technológiának köszönhetően a termelő időt és pénzt takaríthat meg, és a jövőben kevesebb hulladékot is fog termelni a gyümölcsök termesztése során.

A BayWA AG a következő négy AgriPV projektje részeként azt is vizsgálja, hogy a nappanelek alatt történő termesztés mennyire megvalósítható más bogyós gyümölcsöknél, például ribizlinél, áfonyánál, szedernél és epernél. A német cég a panelek alatti időjárási viszonyokat, valamint a növények egészségét és a gyümölcsök növekedését szenzorokkal fogja vizsgálni. A BayWa AG emellett együttműködik alma- és körtetermesztőkkel is, hogy további gyümölcsöket vonhasson be a kísérleti projektjeibe. A cél az, hogy tovább népszerűsítse az AgriPV technológiát, és hogy bemutathassa, hogy ez az innováció javítja a gyümölcsök minőségét, csökkenti a víz elpárolgását a földekből, valamint a gyümölcstermesztéssel járó költségeket is.

(Címlapkép forrása: BayWa AG)

NEKED AJÁNLJUK
Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?
Növény

Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?

Bár az utóbbi évtizedekben csökkent a bogyós gyümölcsültetvények mérete, a megváltozott klimatikus körülmények között is van létjogosultsága e növényi kultúrák termesztésének.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?