A hollandok nem viccelnek: ezek a gépek óriási változást hozhatnak a földeken

A hollandok nem viccelnek: ezek a gépek óriási változást hozhatnak a földeken

agrarszektor.hu
Nagyszabású projektbe kezdett hat termelő a hollandiai Dűne és Virághagyma régióból. A gazdák az Unmanned Valley-vel együttműködésben elindították a Remote Sensing for Ornamental Cultivation (Távérzékelés a dísznövénytermesztéshez) projektet, amelynek során azt vizsgálják, hogyan lehet a műholdas és dróntechnológiát felhasználni a betegségek és kártevők korai felismerésére?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Arra már régen rájöttek a gazdálkodók, hogy a kórokozók és károsítók jelenlétének korai felismerése lehetővé teszi a célzottabb fellépést. Ezzel együtt kiemelt cél a kevesebb növényvédő szer használata, valamint az egészséges termés elérése is - olvasható a Future Farming oldalán. A holland Greenport nevű szervezet kiemelt figyelmet fordít a Remote Sensing for Ornamental Cultivation nevet kapott projektre, amelyben a botrítisz korai felderítésére esett a választás. Utólag visszatekintve ez egy jó döntés volt, mert 2023 tavaszán gyakran volt botrítisz a termésben, ami lehetővé tette, hogy a drón sok adatot gyűjtsön. A projektben használt drón több ezer fotót készített, amelyeket a részvevő termelők átnéztek, és jelezték, hogy az egyes képeken vannak-e botrítiszre utaló jelek. Ez az a kézi munka, amely szintén a mesterséges intelligenciához (AI) tartozik: a rendszer információkkal való ellátása.

Melyek lesznek a következő lépések?

Ezek a képek végül egy modellhez vezetnek, amelynél az a nagy kérdés, hogy képes lesz-e pontosan felismerni a botrítiszt? Ezt a modellt a termelők aztán összekapcsolhatják a védekezéssel, vagyis a korábbi, esetleg célzottabb védekezéssel. Ezt követheti annak előrejelzése, hogy hol fog - szintén - a botrítisz előfordulni. Ehhez azonban már több érzékelőt kell csatlakoztatni, például talajszenzorokat, de a helyi időjárási viszonyokat is figyelembe kell venni. A projektben résztvevő termelők szerint ugyanakkor a célzott védekezés már most is lehetséges: egyenként lehet kezeléseket, beavatkozásokat eszközölni a növényeknél, illetve már léteznek olyan technikák, amelyek nem permeteznek, hanem fizikailag választják le a beteg részeket a növényekről.

Az egyik termelő, Henk Verdegaal már jó ideje foglalkozik a precíziós mezőgazdasággal. Mint mondta,

a lépések lassan, de folyamatosan haladnak: új technikák válnak elérhetővé. Például egy drón már képes önállóan repülni - noha a jogszabályok még mindig pilótát igényelnek -, a mesterséges intelligencia azonban képes lesz arra, hogy az adatokat gyorsabban és jobban átalakítsa át olyan információkká, amelyek segítik a döntések meghozatalát.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?