A németek meglépték: őrület, mi várhat a szántóföldekre a jövőben

A németek meglépték: őrület, mi várhat a szántóföldekre a jövőben

Több nagy bejelentést tett a CLAAS a Németországban, Bad Saulgauban megrendezett nemzetközi sajtóeseményén. A német mezőgazdasági gép- és eszközgyártó a rendezvényen ezúttal a zöldsoros gépek új generációját mutatta be, valamint gyakorlatban is prezentálták, milyen irányt vehet a jövőben a mezőgazdasági gépek, a drónok és a robotok együttműködése.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A zöldsoros gépek voltak a főszerepben a CLAAS 2024-es nemzetközi sajtóeseményén, amelyet a németországi Bad Saulgau közelében, a Dreher Kalandfarmon tartottak meg. Az eseményen kaszálógépeket, rendterítőket, bálázógépeket és egy új mezőgazdasági drón-robot-munkagép kombinációt is prezentáltak, amelyeket később a szántóföldi bemutató keretén belül működés közben is meg lehetett figyelni.

Az eseményen a gyártó négy új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed. A most bemutatott eszközök közül kiemelendők a 13 és a 15,1 méteres munkaszélességű modellek, amelyek a nemrégiben kifejlesztett, önvezető alvázzal is rendelkeznek, és 3 méter alatti szélességűre hajthatók össze. A gépek, speciális kialakításuknak köszönhetően az egyenetlen és a lejtős talajokon is maximális stabilitással rendelkeznek, és lehetővé teszik a szűkebb helyeken való manőverezést is. A nagy gumiabroncsok garantálják a talajkímélő vezetést, valamint a biztonságos közúti közlekedést, még nagyobb sebességnél is. Ezáltal ideálisak a nedves, sérülékeny gyepterülettel rendelkező gazdaságok számára. A VOLTO 1300 T/TS modell 12 rotorral rendelkezik, mindegyik 1,5 m átmérőjű, míg a VOLTO 1500 T/TS modell 14-gyel. A kis átmérő és a rotorvázon lévő kettős csukló biztosítja az első osztályú felszedést még egyenetlen terepen is. A szórási szög a rotorokon 12 és 16 fok között szerszám nélkül állítható, míg az alvázkeret bal oldalán lévő kurblival központilag is be lehet állítani a gereblyézési magasságot. Ezeknek a rendterítőknek a működtetéséhez nincs szükség külön terminálra.

A VOLTO 1500 alig fért bele a képbeA VOLTO 1500 alig fért bele a képbe
Máris jobbMáris jobb

A CLAAS már 25 éve foglalkozik a nagyméretű kaszálógépekkel, idén pedig két 9,10 m munkaszélességű modellel bővítette a termékpalettát: így mostantól négy teljesítményosztályt kínál a gazdák számára 180 lóerőtől egészen a 400 lóerő feletti teljesítménykategóriáig. A csigatechnológiával ellátott új DISCO 9300-as kaszálógéppel a gazdálkodók és a bérvállalkozók mostantól aprítás nélküli kaszálás esetén is választhatnak a sávba rendezés vagy a széles terítés között. Alternatívaként a gyártó bemutatta a keresztirányú szállítószalagokkal ellátott új DISCO 9300 C AUTO kaszálógépet is, amelyet az olyan gazdaságok számára terveztek, amelyeknek nincs szükségük aprításra, mert a termesztett takarmánynövények hosszabb szárítási folyamatot igényelnek, vagy kevésbé erős traktorokkal rendelkeznek. Ennél a modellnél a német gépgyártó a JAGUAR takarmánybetakarítógépek elülső tartozékának kipróbált és bevált csigatechnológiáját vette át, és fejlesztette tovább a gyepterületek számára. Négy kaszálási mód közül lehet választani: teljes szélességű kaszálás (a gyors, hatékony szárítás érdekében), kaszálás integrált központi sávozással (a gyors, hatékony szántóföldi tisztításhoz, bolygatás és sávozás nélkül), 18 méterer kaszálási szélesség 12 méteres kaszálószárnyra összevontan (a szárítási folyamat aktív irányítása és a takarmánykombájn optimális kihasználása érdekében), illetve kaszálás egyoldali sávfektetéssel a szántóföld szélének tisztítására. A CLAAS emellett két további kaszálógép-aprító kombinációt (DISCO 8500 C TREND és DISCO 8500 RC TREND) dobott a piacra, valamint az aprítógép nélküli DISCO 3600 frontkasza mellett egyes országokban az új XXL nagyméretű kaszálógép DISCO 1100 COMFORT is bekerült a termékportfólióba, amely így már több mint 15 hármas kaszakombinációt tartalmaz 8,30 és 10,70 méter közötti munkaszélességgel.

CLAAS DISCO 9300, hátul a keresztirányú szállítószalaggalCLAAS DISCO 9300, hátul a keresztirányú szállítószalaggal
Itt még jobban látszikItt még jobban látszik

A rendezvényen a nagy német gépgyártó az új ROLLANT 630 RC UNIWRAP körbálázót is bemutatta, amely a sorozat továbbfejlesztését jelenti a jelenlegi termékpaletta kiegészítéseként. A fejlesztés középpontjában a nagyobb teljesítmény, a nagyobb kezelői kényelem és az alacsonyabb feldolgozási költségek álltak, a nagy igénybevételnek kitett hajtáselemek még ellenállóbb kialakításával kombinálva. Ez a bálázó-csomagoló kombinációt eddig is a szilárd, jól formázott bálákról és a rövid feldolgozási idők miatt kedvelték, amelyet a CLAAS tervezőmérnökei most még jobbá tettek: tovább csökkentették kopást, optimalizálták a meghajtás, javítottak a csomagolón és biztosították még nagyobb kezelői kényelmet. A bálázó megújult belső kialakítása mintegy 20%-kal csökkenti a gép energiaigényét. A speciális műanyagból készült levehető csíkok gyors és könnyű hozzáférést biztosítanak a karbantartási munkákhoz. A bála átmérője 1,25 és 1,35 m között állítható. A nagyméretű, akár 1,35 méter átmérőjű gumiabroncsoknak köszönhetően a bálázó nemcsak a talajhoz és a gyephez kíméletes, hanem kiváló kezelhetőséggel rendelkezik az úton és kiváló stabilitással a lejtőkön. Az alacsony súlypont ráadásul támogatja a bálák átrakását.

Akcióban a ROLLAND bálázó-csomagolóAkcióban a ROLLANT 630 RC UNIWRAP bálázó-csomagoló
Elgurult...Mekkora mályvacukor!

A 2023-as Agritechnicán mutatta be a CLAAS, az AgXeed és a thermal DRONES közös kutatási projektjét, amelyek keretén azt vizsgálták, hogyan tudják az egyes technológiákat úgy összerakni, hogy a mezőgazdasági munkálatok ne veszélyeztessék a helyi vadállományt. A zöld takarmányok betakarítása előtt ugyanis a munkaterületet át kell vizsgálni, hogy a tervezett munkálatok nem fenyegetik-e a földeken tartózkodó vadállatok életét. És bár a robottraktorok és a mezőgazdasági robotok nagyban megkönnyíthetik a gazdálkodók életét, a vadállatok megóvása érdekében ezekben az esetekben az emberi jelenlét és beavatkozás még elengedhetetlen a földeken. A hőkamerás drónok hatékony és könnyen hozzáférhető megoldást jelenthetnek a növényzetben meglapuló vadállatok (például őzgidák) és madárfészkek azonosításában. Ráadásul, ha a monitoring során a drón ezek jelenlétét érzékeli a táblán, akkor még a betakarítás előtt intézkedni lehet az állatok elmozdításáról, ezzel pedig elkerülhetővé válnak a természetvédelmi és anyagi károk. A három gépgyártó ennek érdekében egy olyan drónos interfészt fejlesztett ki, amelyet az automatizált kaszálás során lehet használni. A drón, repülése során azonosítja és rögzíti a hőforrásokat a műveleti területen, amit azonnal továbbít egy mesterséges intelligenciának, amely az adatok elemzése után olyan utasításokat tud adni a kaszát húzó mezőgazdasági robotnak, hogy az kikerülje a megjelölt pontokat. A gazda, illetve a gép kezelője pedig okostelefon vagy tablet segítségével követheti a folyamatokat. A fejlesztés jelenleg még csak az AgXeed saját portáljával kompatibilis, de később az autonómmá tett traktorok és önjáró betakarítógépek is csatlakoztathatóak lesznek a rendszerhez.

Már megy is a dolgáraMár megy is a dolgára

A prezentációk és a szántóföldi bemutató során látható volt, hogy a gyártó a zöldsoros gépeknél is arra törekszik, hogy növelje a hatékonyságot, egyszerűbbé tegye a munkafolyamatokat, és közben csökkentse a környezetterhelést, a talajtaposást és a fogyasztást. Az eddigi célok mellé pedig felkerült az is, hogy az egyre autonómabbá váló gépek, működésük során minden lehetséges módon óvják a környezetet és a vadállományt.

(A cikkben szereplő képeket Szedlák Levente készítette.)

Címlapkép forrása: Agrárszektor
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?