Automatikus aratás és 3D-s szervizelés 1000 kilométerről (videó)

agrarszektor.hu
2019-ben a Case IH a jelenleg forgalmazott AF 7240/AF 8240 és AF 9240-es modellekből álló kombájncsaládját új modellekkel váltja fel. Az AF 7250/AF 8250 és AF 9250-es gépek elképesztő teljesítménnyel és magtisztasággal dolgoznak, és akár 1000 kilométeres távolságból is javíthatók egy 3D-s szemüveg segítségével.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az új széria az idei aratási szezonban Németországban mutatkoztott be a szakújságírók - köztük e cikk szerzője - és a Case IH európai értékesítői előtt. Az új sorozatú kombájnoknál a legfőbb változások a teljesítmények növelésében, a munkaminőség - legfőképpen a szemtisztaság és a szemtörés - lényeges javulásában, az automatizálásban és a precíziós munkavégzés minőségében jelentkeznek. Az AF 7250/AF 8250, illetve AF 9250 típusok között 70-87 LE közötti névleges motorteljesítmény és az áteresztőképesség 15-15 százalékos növekedése figyelhető meg (a modellszámok emelkedésének irányában).

Hatékonyabb, erősebb

Az előző (AF 240) szériákhoz mérten is jelentős a különbség: min. 10 százalékkal nőtt az áteresztőképesség és a szemteljesítmény, miközben legalább fél százalékkal javult a szemtisztaság és a szemtörés paramétere.

Az új AF 250 kombájncsalád tagjai a motorteljesítményben (468-625 LE), a magtartály térfogatában (11,1-14,4 m3) és az ürítőcsiga teljesítményében (141-159 l/s) különböznek egymástól. Az új AF 250-es széria mellső tengelyére erősebb hidrosztatikus hajtás került, amely két üzemmódba kapcsolható. A szántóföldi "Munka" móduszban a sebesség 0-18 km/h tartományban szabályozható, a közlekedési "Transzport" móduszban pedig 0-30 km/h között lehetséges a sebesség fokozatmentes változtatása. A kombájnok 30 százalékos emelkedőn is biztonságosan közlekednek.

Hatékonyabb fékberendezés került a kombájnokra. Valamennyi modell mellsőtengelyére a gumiabroncsok helyére felszerelhető a gumihevederes járószerkezet is, mellyel 43 százalékkal csökkenthető a talajnyomás. Az új AF 250-es kombájnszéria megerősített ferdefelhordóval készül, így alkalmas akár 14 m munkaszélességű vágóasztalok, illetve 18-soros kukoricacsőtörő adapterek fogadására is. Az adaptereknek a ferdefelhordóra történő felkapcsolásánál a csatlakozófelületek esetében 6 fokos eltéréseket képes korrigálni, ami a vezetőfülkéből irányítható. Az adapterkiemelő hidraulikus munkahengerének emelőképességét 18 százalékkal megnövelte a gyártó. Új típusú kőleválasztó került beépítésre a ferdefelhordók végébe. A ferdefelhordók hajtása fokozat nélküli, a visszajáratása hidraulikus irányváltóval a vezetőfülkéből kapcsolható.

A rotor paraméterei nem változtak, de szélesebb tartományban, finomabban szabályozható az áteresztőképessége. A szabályozás az AF 250 kombájnszériákban teljes egészében automatizálható. Az automatika optimalizálja a rotor fordulatszámát, a vezetőlemez-szárnyak helyzetét és a kosárhézagot, amellyel a leghatékonyabb cséplés valósítható meg. A manuális szabályozásnál a vezetőfülkéből irányított elektromotoros munkahenger végzi az állításokat.

A Harvest Command egy automatikus kombájnvezérlés. Szenzorjai automatikusan ellenőrzik és vezérlik
- a meghajtó motor terhelését (teljesítményleadását), a munkasebességet,
- a ferdefelhordó szállítási teljesítményét,
- a cséplő-magleválasztó rotornál a fordulatszámot,
- a kosárhézagot és az áteresztőképességet befolyásoló, felső szárnyas lemezek állítását,
- a magtisztító szerkezet munkáját (a rosták terheléseit és levegő ellátását, ventilátorok fordulatszámát),
- a magtartályba kerülő mag mennyiségét és nedvességtartalmát,
- a szalmaszecskázó munkáját (fordulatszámát, a terítési szélességet).

A magtisztító berendezés 12 százalékos lejtőig képes kompenzálni a rostákra kerülő mag és pelyva oldalirányú terhelésváltozását. A szabályozás és az ellenőrzés a kombájn vezetőfülkéjéből manuálisan is végezhető, az érintőképernyős AFS 700 Pro monitor segítségével. Az új AF 250 kombájncsalád kétféle befogadóképességű magtartállyal és növelt teljesítményű ürítőcsigával készül. Az AF 7250-es modell standard

magtartálya 11,1 m3-es, az ürítőcsiga pedig, 141 l/sec ürítési teljesítménnyel dolgozik, ami azt jelenti, hogy alig több mint 1,3 perc alatt képes áthordani a magtartály tartalmát a szállítójárműre.

A kombájncsalád két nagyobbik tagjának (AF 8250 és AF 9250) 14,4 m3-es a magtartálya, az ürítőcsigájuk pedig 159 l/sec teljesítményű, így mintegy 1,5 perc alatt képes átrakni a magot a szállítóeszközre. A Case IH kombájnokhoz hatféle szalmaszecskázó közül lehet választani, de az AF 250-es szuperkombájnokhoz egy új 'X-tra Chopping System szalmaszecskázó pakettet is kínálnak. Ezek akár 12 m szélességben terítik a szalmaszecskát. Természetesen a szalmaszecskázók távvezérelhetők a kombájn vezetőüléséből, és ki is iktathatók, ha a szalma rendre rakására van igény.

Automatikusan tisztább mag

A nagy, 6,9 m2-es elválasztó lemezekkel hat csatornára osztott rostafelület egyenletes terheléséről egy hatcsigás adagolóasztal gondoskodik. Ez a dobkosárról lekerülő szemet és pelyvát egyenletesen adagolja a kétszintes rostaszerkezetre. A rosták terhelését szenzorok figyelik. Ezek, valamint a szalmával és a pelyvával kikerülő veszteséget mérő szenzorok, illetve a magtisztaságot érzékelő kamera együtt szabályozzák a magtisztítás hatékonyságát. Ha szükséges, a vezérlés megváltoztatja a tisztítóventilátor légszállítását. Mindez a Harvest Command vezérlőrendszerben teljesen automatikusan történik.

A magfelhordó elevátorba beépített multispektrális kamera, többféle UV-hullámhosszon (kék, zöld, vörös és infravörös) méri a tört és sérült magok arányát, illetve a tartályba kerülő mag szennyezettségét. A Case által szabadalmaztatott, rendkívül érzékeny kamera, mindkét minőségét befolyásoló paramétert fél százalékos határértéken képes tartani, azaz ha ezt az értéket meghaladja a szemtörés és a szennyezettség, azonnal módosítja a cséplőszerkezet és tisztítóberendezés beállításait.

A Harvest Command négyféle betakarítási üzemmód választását teszi lehetővé:
1. Teljesítmény módusz: ekkor az automatika a sebességen keresztül biztosítja a beállított veszteségértékeket, és a rotor, valamint a tisztítószerkezet optimális kihasználását.
2. Konstans áteresztőképesség módusz: az automatika az állandó áteresztőképességre szabályoz.
3. Maximál áteresztőképesség módusz: az automatika a maximális áteresztőképességre szabályoz a legkisebb veszteség mellett.
4. Szemminőség módusz. a szabályozás a lehető legjobb szemminőségi paraméterekre történik (pl. vetőmagnak termesztett szemestermények esetében).

A gépkezelőnek a Harvest Command automatikával felszerelt kombájn monitorján csak a termény fajtáját és a kiválasztott üzemmódot kell megadnia, az automatika ezt követően átveszi a feladatát. A vezetőnek ezután a vágóasztal pozicionálása, illetve a kombájn kormányzása a feladata. Ez utóbbiakat is átveheti tőle az automata kormányzás, valamint az automata vágóasztalvezérlés. Soros kultúrák (kukorica, napraforgó) esetében pedig a sorvezető automatika. A kombájnokhoz hozamtérkép-készítő és munkadokumentációs rendszer is rendelkezésre áll, illetve választható hozzájuk a szállító eszközökkel történő kiszolgálást szervező applikáció is. Az AFS Telemetric System révén pedig kommunikáció hozható létre a kombájn vezetője és a gazdaság irányító központja között.

A Case IH és a Microsoft egyedülálló közös fejlesztésében egy olyan 3D-s videoszemüveges távdiagnosztikai rendszert hoztak létre, amely 1000 km távolságból is élőképes kommunikációt hoz létre a kombájn kezelője és a szervizmérnökök között.

A kombájn kezelője felveszi a speciális 3D-s szemüveget, majd kapcsolatba lép a szervizközponttal, és képileg is megmutatja a kombájnon a meghibásodott alkatrészt, vagy problémás részegységet. Ennek képe megjelenik a szervizelő szakemberek előtti monitoron, ahol megállapítják a hibát, annak forrását és javaslatot tesznek a kijavítására. Ez a javítási asszisztencia jelentősen csökkentheti a kombájnok állásidejét.

Dr. Hajdú József
gépesítési szakíró

Így dolgoznak az új kombájnok tesztelés közben:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31