2020. április 5. vasárnap Vince

Hírek - Gépek

Ekkorát még biztosan nem láttál: óriási műtrágyaszórót dobott piacra a dán gyártó

A dán Bredal bemutatta az új K-XE névre keresztelt műtárgyaszóró sorozatát, amely akár 30 méteres fesztávon lesz képes mezőgazdasági meszet szórni, granulált műtrágyát pedig akár 48 méter szélességben is képes lesz kijuttatni.
 
 

Az elsődlegesen meszes és ásványi műtrágyákat kijuttató gépeket gyártó Bredal nemrég mutatta be forradalmi K-XE szériáját, amelyet az új, hat méter széles, kihajtható XE szórófej-résszel szereltek fel. Az XE a „kiterjesztett verzió” rövidítése lesz. Jelen esetben a szórófejet egy hidraulikus, oldalra kihajtható szállítószalag és háromméterenként elhelyezett szórótárcsák egészítik ki.

Ezt a módosított szórófejet a K105-XE, a K135-XE és a K165-XE modellekre lehet majd felszerelni, amelyek mind alkalmasak arra, hogy meszet és műtrágyát is kijuttassanak. Az egységek ezen kívül ISOBUS vezérléssel is rendelkezni fognak, valamint mérlegcellákkal, GPS által irányított részleges lezáróval és oldalsó szabályozóval, valamint GPS-es térképekkel. A különféle méretű mész- és ásványi alapú műtrágyák optimális kiszórásához a szórókorongok nagy választéka áll majd a vásárlók rendelkezésére.

Kép forrása: Bredal

A legnagyobb egység, a K165-XE akár 25 tonnányi meszet is elbír, de mindhárom XE-modell képes a 2,2 tonna/perces kijuttatásra. Az akár 30 méteres kijuttatásnak köszönhetően még akkor is lehet majd ezekkel a műtrágyaszórókkal meszet kijuttatni, amikor a növények már fejlődésnek indultak. Anders Buhl, a Bredal igazgatója elmondta, hogy ezzel megnő az az időszak, amíg ki lehet juttatni a meszet a földekre, ami azt eredményezi majd, hogy a gazdák jobban ki tudják majd használni a kapacitásaikat. Az XE műtrágyaszórókkal a karbamid (urea) nitrogénalapú műtrágyákat akár 40 méteres szélességben kijuttathatják majd a gazdák.

A Bredal a 2017-es Agritechnica kiállításon mutatta be az új típusú műtrágyaszórók koncepcióját, és azt állították, komoly érdeklődés mutatkozott a termékre. A sorozatgyártás előtti első modellek már működnek, de a legújabb megoldásokkal felszerelt modellekre 2020 áprilisától vesz majd fel rendeléseket a cég.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu