Évente öt betakarítás: brutális terméshozamok érhetőek el ezzel a módszerrel

Évente öt betakarítás: brutális terméshozamok érhetőek el ezzel a módszerrel

Vertikális, beltéri búzatermesztési projektbe kezdett két amerikai egyetem, a NASA segítségével. A tudósok azt vizsgálták, optimális körülmények biztosításával milyen hozamokat lehet elérni az általában beltéri és vertikális termesztésre alkalmatlannak tartott fő haszonnövénynél.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Amerikai Egyesült Államokban egy, a vertikális búzatermesztés megvalósíthatóságát vizsgáló projekt arra az eredményre jutott, hogy megfelelő, mesterségesen biztosított körülmények között 70 nap alatt hektáronként akár 39 tonnás hozamot is el lehet érni, írta meg a Farmers Guardian. A projektet a New Jersey-i Princeton Egyetem vezette, de a Floridai Egyetem és a NASA is részt vett benne. A kísérlet során két matematikai algoritmust használtak fel a búza beltéri, hidroponikus rendszerben történő termesztésének szimulálására, amelynek során figyelembe vették a szén-dioxid-szintet, a világítás intenzitását, a tápanyagokat és a hőmérsékletet.

Dr. Paul Gauthier a Princeton Egyetem vertikális növénytermesztési projektjének feje elmondta, hogy ha egy hektárnyi területen 10 szinten folytatnak vertikális búzatermesztést, akkor minimum 660-740 tonna/hektáros terméshozamot tudnak produkálni, a terméshozam felső küszöbe pedig - a becslések szerint - akár 1710-2170 tonna/hektár is lehet évente. Ez természetesen akkor lehetséges, ha a termesztés körülményei tökéletesek, vagyis megfelelő a hőmérséklet, ideális a mesterséges megvilágítás intenzitása és magas az egység szén-dioxid-szintje. Ha ezek a kondíciók mind rendelkezésre állnak, vagy megteremthetőek, a jelenlegi 3,2 tonna/hektáros átlagos terméshozam 220-600-szorosát lehetne produkálni.

Az általunk meghatározott körülmények közepette egy hektáron 34-44 tonna búzát lehet megtermelni, és a vetéstő az aratásig mindössze 70 napnak kell eltelnie, vagyis évente akár öt betakarításra is lehetőség nyílna

- mondta Dr. Paul Gauthier.

Ugyan egyelőre még nem végeztek ilyen irányú vizsgálatot, de a projekt költségeinek és megtérülésének aránya a jelenlegi árak mellett 45:1 arányú lenne. Ez az előrejelzések szerint 2050-re 6:1-re változna. Azt azonban érdemes megfontolni, hogy a mezőgazdaság komoly támogatásokat kap világszerte. Így azoknál az országoknál, amelyek búzaellátása 90%-ban az importtól függ, a beltéri búzatermesztés egy megfontolandó alternatíva lehet a jövőben. Az ilyen beruházások ugyanis nagyban javíthatják az élelmiszerbiztonságot ezekben az országokban.

Ha élelmiszerbiztonságról és az élelmiszerek hozzáférhetőségéről beszélünk, a búza az egyik legfontosabb növény. Éppen emiatt a fontossága miatt volt ideális jelölt a tanulmányunkhoz, nem beszélve arról, hogy a legfontosabb haszonnövényeket általában úgy tekintik, mint amiket nem lehet beltéren termeszteni, a vertikális termesztésük pedig nem profitábilis

- mondta Dr. Paul Gauthier.

A beltéri vertikális növénytermesztés egyre népszerűbb az Egyesült Államokban. Jelenleg még csak néhány nagyobb termesztő szállt be, de az elmúlt 3-5 évben számos kisebb, ezzel foglalkozó céget alapítottak, mondta a szakember. Ezek többsége leveles zöldségeket és fűszernövényeket termeszt, de vannak olyanok is, amelyek a tápanyagokban gazdag növényekkel kísérleteznek. A vertikális növénytermesztés nem fogja átvenni a hagyományos mezőgazdaság helyét, de remek kiegészítője lehet a megszokott módszereknek, amely akár 77%-kal is emelheti az élelmiszertermesztést, jelentette ki Paul Gauthier. A szakember hozzátette, hogy az új módszer arra is alkalmas lehet, hogy kezelje a klímaváltozás miatti terméskieséseket és mérsékelje az árakat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?