2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Gépek

Forradalmi újítás: saját WC-jük van a teheneknek (videó)

Piszoárt fejlesztett ki tehenek számára egy holland cég. Az úgynevezett "tehén WC" célja, hogy csökkenjen a mezőgazdaságból származó ammónia-kibocsátás mértéke, ugyanakkor hosszútávon a gazdálkodók munkaterhelése is mérséklődhet majd.
 
 

Egy holland cég piszoár típusú WC-rendszert fejlesztett ki kizárólag tehenek részére. Az úgynevezett "tehén WC" 2016 óta folyamatos fejlesztés alatt van, és a tervek szerint 2020-ban kerül majd a piacra. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A piszoárt az állatok akkor tudják használni, amikor belépnek az etetőhelyre, ugyanakkor a rendszert úgy tervezték még, hogy a tehenek önszántukból alkalmazzák. Miután az állat beállt az etetőehelyre, a vizeletgyűjtő automatikusan a tehén hátsó része felé orientálódik, majd felfelé és lefelé mozogva megkeresi azt az ideget, amelyet megérintve vizelésre készteti a teheneket. 

Használat után a "tehén WC" tartálya automatikusan összegyűjti a vizeletet, majd elkülönítve tárolja a szilárd trágyától. A tehenek vizelete még azelőtt elkülönítésre kerül, mielőtt annak lehetősége lenne a talajba kerülni.

Az rendszer célja a mezőgazdaságból származó ammónia-kibocsátás csökkentése. Hosszútávon pedig segíthet abban is, hogy mérséklődjön a gazdálkodók munkaterhelése.

A tehén WC-ről az alábbi videó készült: 

 

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!