Itt a britek legújabb dobása: így pótolnák a hiányzó mezőgazdasági idénymunkásokat

Itt a britek legújabb dobása: így pótolnák a hiányzó mezőgazdasági idénymunkásokat

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági munkavállalók hiánya egyre nagyobb gondot okoz a termelők számára mióta az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból. Most azonban egy új agrár-technológiai vállalat egy nem mindennapi ötlettel állt elő a munkaerőhiány enyhítésére: önvezető minitraktorokat vezetnének be a mezőgazdaságba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idénymunkások hiánya több országban is problémát okoz, a koronavírus-járvány pedig csak tovább rontotta a helyzetet. A 2019-ben alakult cég célja azonban az, hogy enyhítse ezt a nyomás azáltal, hogy országszerte kiépíti az önvezető farmok flottáját - írja a FarmingUK.

Ez a nyomás valószínűleg nem változik, ezért inkább robotokat használtunk a feladatokhoz

- mondta a vállalat alapítója, Ben Green, aki akkor látta meg a munkaerő-problémát, mikor korábban gyümölcsfelszedő robotokkal dolgozott együtt. Kitért arra is, hogy a Brexit korlátozta a külföldről érkező idénymunkások számát, a munkaerőhiány pedig folyamatos volt. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a robotokat nem a munkaerő pótlására, hanem azok kiegészítésére szolgálnának. 

Például, nem fizetnél valakinek csak azért, hogy egész nap álljon a földeken és az odatévedő varjakat elijessze. Egy mobilrobot viszont alkalmas erre a feladatra és nem kerül semmibe

- fejtette ki Green. Sőt, még a percíziós permetezésben is részt tudnának venni, hiszen a robotok zöldségek között is tudnának menni, egy kamerának köszönhetően pedig azonosítani is tudnák a gyomokat, amiket egy fúvóka segítségével le is fújnának.

A vegyszerhasználatot is egy fenntarthatóbb szintre lehetne emelni. Ez pedig azért is izgalmas számunkra, mert lehetővé tennénk egy új gondolkodásmódot, hogy hogyan lehet megközelíteni ezeket a mindig áthidalhatatlannak tűnő akadályokat  

- folytatta Green. Az első prototípus április végére készülhet el, 3 év múlva pedig már piacra is dobnák, az ára körülbelül 10 ezer font, tehát több mint 4 millió forint lesz. A robotokkal egyéb dolgokat is terveznek még, többek között azt is, hogy az állatok ellésénél is segítségre legyenek. Képesek lesznek azonosítani, ha egy állat vajúdik, és üzenetet küldhetnek a gazdáknak, ha segítségre lenne szükség.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13