Itt a svédek nagy dobása: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

Itt a svédek nagy dobása: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

agrarszektor.hu
Autonóm, elektromos és ultrakompakt traktort tervezett a svéd CAKE nevű cég. Az új robotjármű a kisebb méretű gazdaságok számára kínálna alternatívát a nagyobb, hagyományos gépekkel szemben. A cég közleménye szerint az általuk megálmodott robottraktor képes arra, hogy minden nap, egész nap segítse a gazdákat a szántóföldeken, az ültetvényeken vagy éppen az üvegházakban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elektromos és ultrakompakt robottraktorral rukkolt elő a svéd CAKE. A gép tervezője, Fanny Jonsson szerint a traktor mobilitási megoldást jelenthet a regeneratív mezőgazdaság számára. A Kibb névre keresztelt jármű ugyanis egy olyan, fizikailag és kémiailag nem zavaró gép, amely egész nap segítheti a gazdákat a szántóföldeken, az ültetvényeken vagy az üvegházakban - olvasható a Future Farming oldalán. A traktorra számos tárolóállvány, kosár, lekötő heveder, vontatott és egyéb eszköz felszerelhető. A szakember még néhány speciális eszközt is tervezett, például egy olyan ültetőfelszerelést, amely képes arra, hogy működés közben a lehető legkevésbé bolygassa a talajt.

Maga a jármű egy elektromos, autonóm traktor, amely finoman mozog a gazdaságban sofőrrel vagy anélkül. A CAKE a jármű autonóm rendszeréhez használt technológiáról nem közölt részleteket, azt azonban elárulták, hogy Fanny Jonsson a projekthez a környezeti értékekben és a környezet iránti tiszteletben találta meg az inspirációt. A Kibb szó egyébként a svéd Gotland sziget Gutniska dialektusában azt jelenti, hogy ökör, és egyszerre szimbolizálja a jármű erejét és a természet szelídségét.

A tervezés során fontos szempont volt a moduláris felépítés: az alkatrészek könnyen cserélhetők, így a végfelhasználó számára mindig naprakész termék biztosítható. Azzal pedig, hogy a robottraktorral rendelkezők számára is lehetővé válik az alkatrészek cseréje és a termék frissítése, az élettartam az iparág jelenlegi elavulási ciklusain túl is meghosszabbodik.

Az egyszerű kialakítás a járműhöz szükséges lényegét ragadja meg. Ahogy a CAKE közleményében közölte,

a járművet úgy terveztük, hogy a lehető legkisebb hatást keltse, de mégis a felhasználó számára biztosítsa a szükséges teljesítményt és képességeket. Finoman és magabiztosan mozog a gazdaságban, tiszteletben tartva a talajt és a környezetét.

A Kibb megalkotása során az is elsődleges szempont volt, hogy azokat az anyagokat kell hasznosítani, ami megtalálható az országban. Gumiabroncsai a Skandináviában elterjedt pitypangból származó gumiból készülnek: a pitypangnak ugyanis van olyan fajtája, amely gyökerében gumit tartalmaz. A járműhöz használt műanyagok a Svédországban helyben termesztett lenmagból készülnek. A traktor vázához és egyéb fontos részeihez alumíniumot fognak használni. Az alumínium mint anyag fenntartható választás, mivel több életcikluson keresztül újrahasznosítható, anyagromlás nélkül. A traktor gyártása egyelőre még nem kezdődött meg.

(A cikkben található képek forrás: News Sudden)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31