Kinek éri meg? - Ezért vesznek 100 milliós méregdrága traktorokat

agrarszektor.hu
A csillagászati árú mezőgazdasági gépekeknek, százmilliós traktoroknak és kombájnoknak Magyarországon is megvan a létjogosultságuk, bár a gazdák zöme továbbra sem gondolhat ilyen nagyságrendű beruházásokra. Akik viszont megengedhetik maguknak, a méregdrága traktorokat például arra használhatják, hogy extrém körülmények között, nehéz talajon is végezhessenek a beütemezett munkákkal. Ha megvan a kellő nagyságú földterület, érdemes megfontolni, hogy több átlagos értékű és teljesítményű erőgép helyett inkább egy bődületes erejű, bár valóban sokba kerülő traktorral szolgálják ki a gazdaságot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Legalább 1000 hektárnyi földterület szükséges ahhoz, hogy egy 500-700 lóerős, méregdrága - akár 100 millió forint feletti árú - traktort gazdaságosan lehessen üzemeltetni. Az sem árt, ha minimum 100 hektáros tagokból áll a birtok, és keveset kell vonulni a táblák között, hiszen az ilyen monstrumoknak már az öngördülése is rengeteg gázolajat emészt fel. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a munkákat egy nagytraktorral egyetlen alkalmazott is el tudja végezni.

Az ilyen erőgépeket Magyarországon kevesen engedhetik meg maguknak, de akadnak azért vállalkozók, akik megkockáztatják a beszerzésüket. Elsősorban azok, akik a saját területeik mellett bérmunkában másoknak is dolgoznak. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) statisztikai jelentése szerint tavaly 116 darab 320 LE fölötti teljesítményű traktort adtak el hazánkban, ám ennek csupán a töredékét teszik ki az említett (500 lóerőnél is nagyobb teljesítményű, legalább 100 milliós értékű) erőgépek.

A prémium szegmenst több márka képviseli - derül ki az agrárszektor.hu által nemrég összeállított, forgalmazói közléseke alapuló toplistából. A beérkezett adatok szerint a 116 millió forintos listaárú Claas Xerion 5000-es traktor végzett a toplista élén, a kombájnok között pedig az ugyancsak Claas-gyártmányú Lexion 780 bizonyult a legdrágábbnak a maga 157 millió forintos listaárával. A Case IH Quadtrac 620-as megközelítőleg 104 milliós bekerülési költségével a képzeletbeli dobogó harmadik fokán végzett az erőgépek versenyében.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gesztely környékén termelő Gergely Farm a tavalyi aratás idején vásárolt egy gumihevederes járószerkezetű, 692 LE maximális teljesítményű Case IH Quadtrac 620 nagytraktort - tudta meg az agrárszektor.hu Gergely József családi gazdálkodótól. Listaáron számolva az erőgép mintegy 330 ezer euróba (100 millió forintnál valamivel többe) kerül, ám ez a felszereltségtől és egyedi alkuktól függően természetesen jócskán csökkenhet.

Miért van szüksége egy gazdaságnak ilyen méregdrága eszközre? A családi vállalkozásként működő Gergely Farmnak például azért, mert rendkívül kötött, sok helyen vizenyős területeken dolgoznak a Hernád folyó árterében. 960 hektár saját földjük mellett 1000 hektárt bérmunkában művelnek, és általában kevés idő áll rendelkezésre a talajmunkák elvégzésére. Ehhez pedig nagy teljesítményre van szükség, ráadásul az óriástraktorhoz egyetlen kezelő is elég, nem kell több kisebb erőgépre több traktorost fogadni.

A Case IH Quadtrac 620 tavaly nyáron került a Gergely József által vezetett családi gazdaságba. Mára nagyjából 900 üzemóra van benne. A Quadtrac szélessége nem haladja meg a 3 métert, így a közlekedésben útvonalengedélyre nincs szükség.

Gergely József kalkulációja szerint a nagytraktort legalább hét évig biztosan használják majd, a megtérülése öt év után várható. A tapasztalatok szerint a négy, egymástól függetlenül meghajtott gumihevederes járószerkezettel a talajnyomás kisebb és sáros földön sincs csúszás, amelyek a talajkímélés szempontjából lényeges tényezők.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?