Milliárdos gépek versenye: lezajlott az első MezőGépShow

agrarszektor.hu
Megközelítette a 3 milliárd forintot annak a 24 gépkapcsolatnak a piaci értéke, amelyet az I. NAK MezőGépShow gyakorlati bemutatóin láthattak az érdeklődők június 17-18-án. A Fejér megyei Mezőfalva határában tartott rendezvényen mindenki megjelent, aki számított: a hazai gépgyártók és -forgalmazók színe-java minden korábbinál bőségesebb termékkínálattal jelentkezett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A demórendezvényekbe kissé már belefáradt gazdatársadalmat kívánta felrázni az I. NAK MezőGépShow, ahol - példa nélküli kezdeményezésként - nem csupán három-négy márka, hanem szinte az összes, Magyarországon megvásárolható erő- és munkagép bemutatására törekedtek a szervezők. Mégpedig azonos körülmények között, éles versenyhelyzetben, hogy a gazdálkodók valós képet kaphassanak a különféle eszközök teljesítményéről. A bevallottan most még afféle tesztrendezvénynek szánt MezőGépShow tulajdonképpen jól vizsgázott, bár kisebb "porszemek" azért belekerültek az egyébként olajozottan működő gépezetbe. Az időjárással nem lehetett mit kezdeni, hiszen arra senki sem számíthatott, hogy június közepén ennyi csapadék fog hullani, így a traktorok és munkagépek nem a legideálisabb - nyers, süppedős - talajon lesznek kénytelenek bizonyítani.

A szakmai érdeklődőknek szól ez a két nap - emelte ki köszöntőjében Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, aki szerint egy gépberuházás mindig komoly döntést igényel, amit csak megfelelő információk birtokában lehet felelősséggel meghozni. Elhangzott az is, hogy korszerű gépek nélkül nincs versenyképes magyar mezőgazdaság, de a gazdálkodókon ezúttal sem múlt semmi, hiszen a tavalyi évben 100 milliárd forint értékben vásároltak agráreszközöket. Ezek a beruházások egyben a jövőre irányuló befektetések, mert segítenek megalapozni a versenyképességet a 2020 utáni időszakra is, amikor az uniós támogatások mértéke vélhetően drasztikus csökken. Győrffy Balázs reményét fejezte ki, hogy a következő évben még szélesebb szakmai programmal jelentkezhet a MezőGépShow, kiegészítve a különféle agrotechnikai megoldások és növényi kultúrák bemutatásával.

Mit láttunk?

A traktorok közül a Case IH a 110 LE-s Maxxum 110 CVX típussal, a 185 "lovas" PUMA 185-össel és a 370 LE-s Magnum 370 CVX modellel vett részt a rendezvényen. A Claastól a brutális erejű, 390 LE-s Axion 950-est hozták el a bemutatóra, míg a Deutz-Fahr a 156 LE-s Agrotron 6160-as erőgépet prezentálta a közönségnek.

Egy-egy traktort láthattunk a Fendttől (828 Vario, 280 LE), a Lamborghinitől (Spark 210, 154 LE), a Landinitől (7-215 modell, 212 LE), valamint a Zetortól (Crystal 160, 160 LE), míg a Massey Ferguson két erőgépet (MF 7620, 200 LE, illetve MF 8737, 370 LE), a New Holland pedig hármat (T7.315 HD, 315 LE / T7.270, 228 LE / T8.390, 390 LE) vonultatott fel az érdeklődők előtt.

A legnagyobb számban az itthon is méltán népszerű John Deere traktorok képviseltették magukat, a 175 LE-s 6175R-től a 410 LE-s 9410R-ig terjedt a sárga-zöld gépek palettája.

 

Bebizonyosodott, hogy a szakma képes hagyományteremtő jelleggel felvonulni és összefogni - mondta az eseményt hivatalosan megnyitó Jakab István. Az országgyűlés alelnöki és a Magosz elnöki posztját betöltő politikus úgy vélte, hogy a világ folyamatosan változik ugyan, ám tudatos munkával és fejlődéssel sikeres szereplői lehetünk a globális versenynek. A házigazda szerepét betöltő Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, és egyben a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke, Zászlós Tibor kiemelte, hogy a MezőGépShow a gondoskodó gazdák rendezvénye. Azoké, akik az új, innovatív ismeretek megszerzésére törekednek, majd ezeket a saját gazdaságukban is alkalmazzák, és továbbadják utódaiknak.

A mezőfalvai határban kialakított bemutatóterületen 40-nél is több szakmai kiállítóval találkozhattak a látogatók, illetve 24 gépkapcsolat munkáját tekinthették meg. A rendezvény jellegéből adódóan ezúttal a munkagépek kapták a főszerepet, amelyek közt az ekéktől a lazítókon, tárcsákon, kultivátorokon és boronákon át a vetőgépekig és permetezőkig mindenki megtalálhatta az őt leginkább érdeklő eszközt. Feltűnő volt a precíziós gazdálkodás témájának előretörése, amelynek fontosságát már Magyarországon is egyre több gazdálkodó látja be, és szívesen használja a hozzá kapcsolódó - inputanyag-megtakarítást, menetszám-csökkentést és talajkímélést eredményező - munkagépeket. A MezőGépShow két napja alatt lényegében ugyanazon gépkapcsolatokat láthatták felvonulni a résztvevők, ráadásul 18-án még a magyar válogatott Izland elleni Eb-mérkőzéséről sem maradtak le, együtt szurkolhatták ki a számunkra kedvező 1-1-es végeredményt.

 

A MezőGépShow munkagépei:
Amazone Cayron 5 vasú váltvaforgató eke
Amazone Cenius 4003-2TX szántóföldi kultivátor
Framest Condisc 4000 tárcsás lazító
Framest Fralaz 3500 MT középmélylazító
Hardi COMMANDER 4500/24 TWIN FORCE permetező
Hardi NAVIGATOR 4000/24 DELTA permetező
Horsch Terrano 5 FM szántóföldi kultivátor
John Deere 1775 NT CCS ExactEmerge szemenkénti vetőgép
John Deere 4730 önjáró permetező, injektorral
Kinze 3600 12 soros szemenkénti vetőgép
Kuhn HR 6 forgóborona
Kuhn Optimer+ 4000 rövidtárcsa, aprómagvető egységgel
Kverneland Accord u-drill mulcsvetőgép
Lemken Diamant 11 V 6+1 L120 váltvaforgató eke
Orthman 1tRIPr sávos talajművelő, 6 soros + John Deere 1705 vetőgép
Orthman 8315 sorközművelő kultivátor, 12 soros
Orthman 8315 sorközművelő kultivátor, 6 soros, injektortárcsákkal
Orthman sávos alapművelő, 12 soros
Pöttinger Servo váltvaforgató eke
Pöttinger Terrasem C6 mulcsvetőgép
Quivogne SSDR 7/300 középmélylazító
Väderstad Carrier 625 XL rövidtárcsa
Väderstad Tempo 6 F szemenkénti vetőgép
Vogel-Noot TerraDig XS9 mélylazító
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?