2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Gépek

Nincs szükség vezetőre sem - Így néz ki egy robottraktor (fotó)

Pilóta nélkül dolgozó, tablettel irányítható traktorokat fejlesztettek ki Japánban. Ezeknek a robottraktoroknak két típusa van: az egyik önműködően, vezető nélkül képes dolgozni a földeken, a másik változat pedig minimális emberi munkaerő használatával, automatikusan működik.
 
 

„Robot Tractors” néven önállóan, pilóta nélkül működő traktorokat dob piacra a Japán Yanmar. A járművek működése és beállítása egy kisméretű tablet segítségével hajtható végre. Ez lehetővé teszi azt is, hogy egyszerre akár két traktort is működtessenek a gazdák, mivel amikor éppen olyan járművet irányítanak, amelyben szükség van vezetőre, a tablet segítségével maguk mellé rendelhetik az önműködő traktort. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! A konferencia egyik kiemelt témája lesz, mit tartalmaz Magyarország új digitális agrárstratégiája, illetve milyen ezsközöket és technológiákat használhatnak a termelők a precíziós gazdálkodásban? Szó lesz arról, mire kell figyelni a precíziós eszközök beszerzésekor és működtetésekor, illetve melyek azok az előnyök és buktatók, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni? Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató,kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A híradások szerint Japánban az önműködő robottraktorok mellett úgynevezett „automatikus traktorokat" is bevezetnek a piacra. Ezek jellegzetessége, hogy működésükhöz már szükség van minimális emberi munkaerőre is.

Az úgynevezett „Auto Mode”, vagyis automatikus üzemmód használatával a traktor képes automatikusan, vagyis önállan megfordulni, megállni, illetve végrehajtani a fordulatokat. A lineáris üzemmód használatakor viszont bizonyos manővereket, mint például a megfordulást, kézzel kell végrehajtani,. A helymeghatározáshoz a traktorok két globális navigációs műholdat, valamint egy bázisállomás adatait használják. 

Fotó: www.agriland.ie

A traktorokat érzékelőkkel és biztonsági lámpákkal látták el, hogy az önálló működés közben biztonságosak legyen a jármű közelében tartózkodó emberek számára. Létrehoztak továbbá egy „vészleállás” gombot is a vezérlőtáblákon.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben