2020. július 10. péntek Amália

Hírek - Gépek

Nyakunkon a digitalizáció, képzettebb gépkezelőkre lesz szükség

A magyar mezőgazdaság kész a digitális átállásra - jelentette ki Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Prega Science konferencia megnyitóján, Budapesten. Sokan mégsem lesznek képesek alkalmazkodni.
 
 

Feldman Zsolt szerint a precíziós gazdálkodás egyre inkább megkerülhetetlenné válik Magyarországon. A takarékosabb inputanyag-felhasználás, a jobb minőségű információk és az ezekre épített könnyebb döntéshozatal miatt több tíz milliárd forinttal emelkedhet az ágazat kibocsátása, ha sikerül széles körben alkalmazni az új technológiákat. Ennek két feltétele van: a képzett munkaerő és az anyagi források a munkáltató oldalán.

MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Egy hároméves, hatsoros Väderstad Tempo vetőgép nettó 14 millió forintba kerül, nyolcsoros változatban pedig 19,5 millióba - szintén háromévesen. Nehezen termeli ki az árát. Munkaerő oldaláról a kereslet elsősorban magasan képzett, a termelésben közvetlenül résztvevő dolgozó irányába tolódik el, de Feldman Zsolt ígéri, a kormány nem hagyja magukra az embereket, segíti őket az átállásban. Már készül a Digitális Agrár Stratégia (Glattfelder Béla irányítása alatt), amelyik tartalamazni fogja a fejlődés elősegítésének eszközeit.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu