Óriási siker: magyar fejlesztés oldhatja meg a termelők egyik nagy problémáját

Óriási siker: magyar fejlesztés oldhatja meg a termelők egyik nagy problémáját

agrarszektor.hu
A hazai innovátorok kivételes teljesítményének elismerésén túl fontos tudatosítani a társadalomban, hogy alkotó emberek nélkül nincs haladás, versenyképes gazdaság, versenyképes társadalom, vagyis nincs versenyképes jövő - fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31. Magyar Innovációs Nagydíj átadó ünnepségén a Parlamentben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az eseményen Farkas Sándor Agrár Innovációs Díjat adott át az AgroVIR Kft.-nek, amely vállalkozás 2008-as alapítása óta elkötelezett az agrárium digitalizációja mellett. A céget olyan gazdák indították el Magyarországon, akik lehetővé kívánták tenni a gazdálkodók számára, hogy intelligens, digitális technológiával irányíthassák és fejleszthessék tevékenységüket, így fenntartható és hatékony módon termelhessenek. Fejlesztésük, az AgroVIR Farmmenedzsment, ami egy integrált mezőgazdasági vezetői döntéstámogató és ügyviteli rendszer - mutatta be a díjazott tevékenységét Farkas Sándor. A miniszterhelyettes az Agrárminisztérium kiemelt küldetésének nevezte, hogy Magyarországon minél több gazdálkodó használja a digitális technológia biztosította lehetőségeket. Különösen a precíziós gazdálkodás nyújtotta technológiákat, vagy olyan döntéstámogató eszközök alkalmazását, amelyek segítik az agrotechnológiai folyamatok fenntartható tervezését.

Farkas Sándor a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Magyar Innovációs Nagydíj kapcsán úgy fogalmazott: a nagydíj elnyeréséig vezető út olyan megmérettetés, amely hosszú évek óta felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon számos tehetséges innovátor működik a legkülönbözőbb tématerületeken. Az ő tisztük, hogy a kreativitásuk, az innovációjuk gyakorlata és sikere a műszaki- és természettudományok mellett az agrárium eredményeit és társadalmi presztízsét is növelje. A magyar kormány céljai között szerepel, hogy Magyarországot a jelentős európai innovátor nemzetek sorába emelje 2030-ra - mondta. Farkas Sándor azt is hangsúlyozta, hogy azon dolgoznak, hogy piacképes fejlesztésekben, termékekben és szolgáltatásokban minél több magyar ötlet hasznosuljon Magyarországon és külföldön. Az agráriumban ma már egyre inkább elengedhetetlen a digitális, precíziós eszközök használatát magában foglaló technológiai fejlesztés, és az ide vonatkozó tudásátadás. A mezőgazdaságot érő, folyamatosan gyarapodó kihívások közepette egyre inkább támaszkodni kell a tudományos eredményekre, a fejlesztésekre, és a precíziós technológiák széleskörű alkalmazására - húzta alá.

A miniszterhelyettes megerősítette, hogy a gazdálkodók egyre inkább partnerek az új technológiák használatában. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az agrártárca által meghirdetett pályázatnak, a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatásának” a sikere, melynek keretében 2 665 kérelem részesült közel 195 milliárd forint támogatásban. Az Agrár Innovációs Díj mellett átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat, a Környezetvédelmi Innovációs Díjat, az Informatikai Innovációs Díjat, az Ipari Innovációs Díjat és az „Alapkutatástól a piacig” Innovációs Díjat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?