Nagy dobásra készül a magyar egyetem: ez a mezőgazdaságra is hatással lehet

Nagy dobásra készül a magyar egyetem: ez a mezőgazdaságra is hatással lehet

agrarszektor.hu
A növényi memóriáról és annak kiaknázási lehetőségeiről, az agrárökoszisztémát érintő szikesedésről és a fémszennyezés élelmiszerbiztonsági következményeiről is szó volt azon a nemzetközi konferencián, amelyen a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban alkalmazható fenntartható és innovatív megoldásokat mutatták be a Debreceni Egyetemen. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar által első alkalommal megszervezett tanácskozáson több mint száz szakember vett részt, kiemelt témája a „One Health - egy egészség” volt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A debreceni agrár-felsőoktatás megalapításának 155. évfordulója alkalmából indított idén konferenciasorozatot a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar. Ennek keretében rendezték meg a Debrecen University Symposium 1st Congress on Sustainable and Innovative Solutions in Agriculture and Food Industry (SISAF'23) elnevezésű nemzetközi rendezvényt, melyen a növény-, az állat-, az élelmiszer- és a környezettudomány elismert külföldi és hazai szakemberei tartottak előadásokat - írja az unideb.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fenntartható fejlődés korunk egyik legfontosabb kérdése. A demográfiai változások és a klíma átalakulása az ismert következményeken túl teljesen átszervezik egyebek mellett az élelmiszer-előállítás rendszerét. Megváltozik a környezet, amelyben termelünk, a kártevők, kórokozók csoportjának összetétele és a vízháztartás is. A megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer előállítása érdekében alkalmazkodni kell az új körülményekhez. Éppen ezért, a téma fontossága miatt döntött úgy a Debreceni Egyetem Tudományos Tanácsa, hogy támogatja a nemzetközi konferencia megszervezését a Debrecen University Sympozium keretin belül 

- mondta a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese, a Tudományos Tanács elnöke.

A tanácskozáson a növény-, az állat-, az élelmiszer- és környezettudomány elismert szakemberei tartottak előadást, érkeztek előadók egyebek mellett Ausztráliából, Németországból, Olaszországból, Horvátországból és Szlovákiából is. A Debreceni Egyetem - és azon belül a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar - egy rendkívül összetett kutatási portfólióval rendelkezik. Szeretnénk széles körben bemutatni elsősorban azokat az alapkutatásainkat, amelyek a fenntartható és innovatív mezőgazdaságot és élelmiszeripart támogatják 

- hangsúlyozta Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kari vezető kiemelte: az Európai Unió is egyre nagyobb hangsúlyt fektet az agrárium alkalmazkodóképességének támogatására. Az éghajlat változása és annak közvetett hatásai - a kórokozók és kártevők gradációja, a zoonózisok - egyre nagyobb terhet rónak ugyanis az alapanyagtermelésre, az állategészségügyre és az élelmiszeriparra.

Ezért is fontos, hogy megmutassuk, a tudomány, a szakma és az oktatás együtt tud működni a mezőgazdaság átalakulása, átalakítása érdekében. A konferencia központi témája a „One Health - egy egészség”. Ennek az integrált, egységesítő megközelítésnek a célja az emberek, az állatok, a növények és az ökoszisztémák egészsége közötti, rendkívül érzékeny egyensúly kialakítása. Az élelmiszerbiztonság, a zoonózisok és az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben meghatározó ez a szemlélet

- jelentette ki Stündl László.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32