2019. október 15. kedd Teréz

Hírek - Karrier

Bálint gazda a Reutersnek árulta el a hosszú élet titkát

Az 1960-as évek óta ad kertészeti tanácsokat Bálint György, mindenki Bálint gazdája, aki hamarosan betölti 100. születésnapját. A Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy mi a hosszú élet titka. Ezek közül az egyik a természettel való szoros kapcsolat.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Bálint gazda minden reggelét azzal kezdi, hogy a rajongói kérdésekre válaszol a weboldalán és 430 ezer követőjének a Facebook-on. Ebben gyakran segítségére van hat unokája valamelyike - írja a reuters.com. A közismert szakember számos könyv és kertészeti kiadvány szerzője, 1981 és 2009 között rendszeresen szerepelt a tv-ben is.

Visszatekintve 100 évre, azt kell hogy mondjam, a föld művelése a legszebb szakma a világon"

- állítja a sztár a vele csaknem egyidős cseresznyefa árnyékában. Bálint gazda szerint a modern társadalmaknak sem szabad elveszíteniük a kapcsolatot a természettel. Az embereknek képesek kell maradniuk arra, hogy élvezzék egy fa árnyékát vagy egy leander kivirágzását. Bármilyen kis kertünk van, kezdjünk el kertészkedni, javasolja.

Bálint György 2017-ben (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

"Az, aki maga termeli meg, jellemzően többet is eszik zöldségből és gyümölcsből"- mondja a cukkinik és paradicsok között. Bálint gazda aggódik a Föld jövője miatt, mint mondja, a világnak az önfenntartó közösségek kialakítására kell törekednie, ha el akarja látni növekvő népességét. 

A hosszú élet elsőszámú titka tehát a természettel való szoros kapcsolat, a másik az aktivitás fenntartása.

Ő például segít a budapesti embereknek a közösségi kertek kialakításában, fenntartásában. Tanácsot ad, ír és bemutatókon vesz részt. Úgy tervezi, hogy 100. születésnapját családi körben, kedvenc vendéglőjében fogja megünnepelni, visszaemlékezve egy életre, amely számos kemény tapasztalattal is szolgált. Zsidó származása miatt a második világháborúban egy osztrák koncentrációs táborba került. Már csak 42 kilót nyomott, amikor egy barátjával 1945-ben sikeresen megszökött. Két lánytestvére közül csak az egyik élte túl a népirtást. A kertészkedés célt és értelmet ad az életének - mondja.

A harmadik titkot ennek kapcsán így fogalmazza meg: "Egy kertész számára a siker szinte mindennapos: a virágok kinyílnak, a  magok kicsíráznak, a paradicsom beérik.

Sokunkba bele van építve az a késztetés, hogy dolgoznunk kell, hogy valami hasznosat kell alkotnunk."

Ez lenne tehát a harmadik tanács. Engedjünk a késztetésnek és tegyünk valamit, ami másoknak is jó, mert azzal a mi lelkünk is gazdagodik.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu