2020. július 4. szombat Ulrik

Hírek - Karrier

Duális képzés: csak végzett gyakorlati oktató állhat a tanuló mellett

Idén szeptembertől a diplomával vagy mestervizsgával nem rendelkező szakemberek csak gyakorlati oktatói tanúsítvánnyal képezhetik a tanulókat a duális képzésben közreműködő, iskolán kívüli gyakorlati képzőhelyen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért tanfolyamot indít számukra, amelyre – az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően – jelentős kedvezménnyel lehet jelentkezni.
 
 

Idén szeptembertől a duális képzésben részt vevő, iskolán kívüli gyakorlati képzőhelyen a diplomával vagy mestervizsgával nem rendelkező szakemberek csak gyakorlati oktatói tanúsítvánnyal képezhetik a tanulókat. Ez a tanulókat együttműködési megállapodással és tanulószerződéssel foglalkoztatókra egyaránt érvényes. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ezért minden megyében tanfolyamot indít az országosan mintegy ezer érintett oktató számára. Az 50 órás képzés – az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően – jelentős kedvezménnyel vehető igénybe. Az egyes megyékben induló tanfolyamokról a NAK megyei igazgatóságain lehet érdeklődni.


A NAK kiemelt szerepet játszik az agrár- és élelmiszeripari szakmákat tanulók duális képzésében. A köztestület feladata egyebek mellett a gyakorlati képzőhelyek és tanulószerződések nyilvántartása, ellenőrzése, a képzőhelyek kiajánlása a tanulók részére, illetve a mesterképzés és vizsgák szervezése. Emellett a NAK 2015 óta segíti a középfokú duális képzésben részt vevő, NAK-tagsággal rendelkező gyakorlati képzőhelyeket azzal, hogy a képzést vállaló gazdálkodók igényeire alakított, teljes körű felelősségbiztosítási konstrukciót dolgozott ki, és ezen felül át is vállalja a csoportos tanulói felelősségbiztosítás évi 24 ezer forintos díját. Ezt a szolgáltatás 2016 szeptemberétől a NAK kiterjesztette az Agrárminisztérium fenntartásában működő iskolai tangazdaságokra, valamint a felsőfokú duális képzésben részt vevő gyakorlati képzőhelyekre is. Az agrár- és élelmiszeripari duális képzésben megközelítőleg 4600 képzőhely működik közre, ahol évente 10-12 ezer tanulót oktatnak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu