Ezek a legfontosabb októberi teendők a kiskertben

agrarszektor.hu
Októberben sem tétlenkedhetnek a kiskert tulajdonosok, mivel számtalan feladat akad ilyenkor is a kertekben. Megmetszhetjük gyümölcsfáinkat, betakaríthatjuk a kései zöldségeket, de vannak olyan növények is, amelyeket most ültethetünk el, valamint rendbe tehetjük a talajt is és felkészíthetjük a következő évre. Ne feledkezzünk meg az őszi növényvédelmi munkákról sem.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az alma-, körte- és cseresznyefa metszését nyugodtan megkezdhetjük ősszel, de az sem baj, ha a tél elejéig várunk vele. Érdemes még a fagyok beállta előtt gombaölő szerrel bepermeteznünk a gyümölcsfáinkat. Ha a szamóca beérett, takarítsuk ki az ágyást, vágjuk le a növény felső részét, szedjük le az elszáradt leveleket és tépjük le az indákat is. A piros- és fekete ribiszkét, valamint az egrest is ilyenkor kell megmetszenünk, és ez a hónap a legkedvezőbb a málna- és szederbokrok gondozására, és az új hajtások szétültetésére is.

Amikor napos, száraz idő van, ássuk ki a földből a burgonyát. Mielőtt a gumókat fagymentes, sötét helyre rakjuk, mindig alaposan tisztítsuk le róluk a koszt, és hagyjuk őket száradni. Az utolsó babokat is most kell leszednünk, és a leveleit kiválóan felhasználhatjuk a komposztba is. Betakaríthatjuk a sárgarépát és a káposztát is. A káposztából a rejtőzködő meztelen csigákat kitűnően kiűzhetjük azzal, ha megsózzuk a külső leveleket sóval.

Az ősz egyik legfontosabb teendője a megüresedett kert talajának felásása és megtrágyázása.

Ehhez minden zöldséget be kell takarítanunk, a szárakat, gazt és egyéb növényeket pedig érdemes összegyűjteni a komposztba, vagy a felásás során betemetni a föld alá, hogy zöldtrágyaként tápanyaggal lássák el a földet. Kiváló lehet még, ha a földet fehér mustármaggal vetjük be, ami azért nagyon értékes növény, mert ha megvárjuk, hogy ősszel és télen kikeljen és megnőjön, akkor tavasszal a föld alá beszántva értékes és tápanyagban gazdag földet kapunk majd.

EZ IS ÉRDEKELHET
Nem csak betakaríthatunk és rendbe tehetünk októberben a kertben, de vannak olyan zöldségek, amelyeket még most is elültethetünk. Ilyen a fokhagyma is, amelyet akár novemberben is elültethetünk, de érdemes most kihasználni a jó időt. Lóbabot is vethetünk, így tavasszal hamarabb indul majd fejlődésnek. A hidegebb éghajlatú területeken azonban jobb, ha tavaszig várunk a vetéssel, mert akkor könnyebben csírázik. A káposztafélékről a sárguló leveleket távolítsuk el ilyenkor, ezzel elősegíthetjük például a karfiol további fejlődését.

A növényvédelmi tennivalók sem érnek véget a betakarítás után. A zárópermetezéseket érdemes most beiktatunk, a peronoszpóra gombája ugyanis a lehullott levelekben és a kéregben is áttelel. A lisztharmatgombát a leveleken található apró fekete pontokról ismerhetjük fel. A kajszifák gutaütésére az ágak, vagy később az egész fa elszáradásából következtethetünk. A kórokozók ősszel mindig a sebeken keresztül fertőznek, ezért lombhullás után nem szabad metszeni permetezés nélkül. A diófák levelein kialakuló barna foltokat a gnomóniás levélfoltosság gombája okozza. A kórokozó a dióburkokban telel át, ezért mindig fontos a lomb elégetése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?