Zuzmós a fa? Itt a megoldás!

agrarszektor.hu
Csúnya látvány a sárga telepeket képező zuzmóbevonat a fákon, a legtöbbünknek a betegség jut róla az eszébe. A zuzmó valójában önellátó élőlény, nem károsítja a fát, de jelenléte arra utal, hogy túl párás a terület mikroklímája, ami egyéb gombabetegségeknek is kedvez. Zegzugaiban a kártevők is könnyen megtelepednek. Nem árt résen lenni, és megtenni a szükséges növényvédelmi intézkedéseket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A zuzmó két élőlény szoros együttműködésén alapuló életközösség: gombák és algák szimbiózisa. A gombák az algák által előállított szerves vegyületekkel táplálkoznak, az algák pedig a gombák által felvett vizet és ásványi anyagokat hasznosítják fény segítségével. A zuzmók táplálékukat önállóan készítik, nem a fákból nyerik, tehát nem élősködők.

 

Lombhullás után és lombfakadás előtt mégis bosszantó a zuzmótelepek látványa az ágakon. Elsősorban olyan fán telepednek meg, ahol párás, nedves klíma van, és a lombkorona beárnyékolja a törzset. Metszéssel tehát javíthatunk a fa benapozottságán és a légátjárhatóságán. A zuzmó kártevők búvóhelye is lehet, de leginkább indikátora annak, hogy más gombás betegségek is kedvező életfeltételeket találnak a koronában. Ilyen helyzetben különösen indokolt a rezes lemosó permetezés. A réz a zuzmó gomba alkotórészét támadja, eközben egyéb gombás-baktériumos betegségekre is megelőző csapást mér.

EZ IS ÉRDEKELHET
Célszerű olyan lemosószert választani, ami a rézen kívül paraffinolajat és ként is tartalmaz, így ez az első, "fertőtlenítő" védekezés a lisztharmat és a rovarkártevők ellen is hatásos védelmet jelent. A hőmérséklet most már megfelelő a kezeléshez, közeledünk a rügypattanáshoz is. Természetesen kerüljük el a csapadékos időszakot, legalább 4 óra száraz, esőmentes időszak szükséges a biztos hatáskifejtéshez! Nedves nyarakon további fungicides permetezésekre is szükség lehet a megfelelő kontakt vagy felszívódó készítményekkel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?