Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok
A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.
SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)
A legtöbb tökfélétől eltérően a cukkini nem nevel indákat, hanem tömött, bokorszerű növénnyé fejlődik. Ez azt jelenti, hogy kis területen, akár a balkonon egy nagyobb cserépben is termeszthető, ráadásul ha megfelelően gondozzuk, akkor elég mindössze 3-5 növény ahhoz, hogy ellásuk a családot.

A cukkini szüretelése már nyár elején, június közepén elkezdhető, és egészen a kora őszi fagyokig tart. A 25 centiméter hosszúságúak a legízletesebbek, és minél gyakrabban szedjük le őket, annál több virág és újabb termés lesz majd a növényeken. A cukkini termése bármely növekedési szakaszban ehető, ezért a nagyobb, szinte már spárgatök méretűek is felhasználhatóak és fogyaszthatóak. A szedéshez mindig használjunk kést a kézzel való leszakítás helyett, hogy a növény és a termések ne sérüljenek meg. Hűvös helyiségben hetekig eltarthatjuk. Érdekesség, hogy a cukkini virága is ehető, így ha ezeket szeretnénk elfogyasztani, akkor a hajnali órákban érdemes szüretelnünk, ekkora a legfrissebbek ugyanis a virágok.

Ha nem szeretnénk jövőre cukkini vetőmagot vásárolni, akkor érdemes egy darab termést rajta hagyni a bokron, és megvárni míg teljesen kifejlődik. Ősszel, mikor már elég nagy a termés, szedjük ki belőle a magokat, mossuk meg őket alaposan, majd szárítsuk ki mindet. Ezeket felhasználva pedig biztos, hogy a következő évben is jó minőségű cukkinink lesz.