Ezekre figyelj oda 2019-ben: tanulságok az idei évből

agrarszektor.hu
Érdemes már most év végén összegyűjtenünk azokat a kerti teendőket, amelyekre jövőre sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk. Ilyen például a talaj javítása, a növényvédelem és a takarékos öntözés. 2018-ban Magyarországot is látványosan elérte a klímaváltozás, ami gyakran megnehezítette, illetve hátráltatta a kiskert tulajdonosok munkáját. Így az idei év tapasztalataival felszerelkezve sok hibát elkerülhetnek majd a kertészek 2019-ben.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Fordítsunk nagyobb figyelmet a talaj termőképességére

Érdemes jövőre fokozott figyelmet fordítanunk a kerti talajok termőképességének fenntartására és lehetséges fokozására - írja balintgazda.hu. Ezt a vetésforgó visszaállításával, a szervestrágyázással és a komposzthasználat fokozásával tehetjük meg. Célszerű ugyanakkor műtrágyáznunk, zöldtrágyáznunk is, valamint szükség esetén talajoltással is meggyorsíthatjuk a talaj termőképességét. 

Fel kell készülnünk a korábban ritka kártevők felszaporodására

A globalizáció, a nemzetközi kereskedelem és a turizmus fokozódásával számolnunk kell azzal a veszéllyel, hogy eddig ismeretlen kártevők és kórokozók jellenek meg Magyarországon, illetve elszaporodnak annak következtében, hogy nálunk nincsenek természetes ellenségeik. Ilyen példuál a többféle poloska, a kártevő katicabogár és a csupaszcsigák, amelyek ellen a hatásost védekezést minél előbb ki kell dolgozni, és gyorsan be is kell vezetni a gyakorlatban. 

A kerti növényvédelem legsikeresebb és legolcsóbb módszere az őszi-, és tavasszal lombfakadás előtt megismételt lemosó permetezés. Jövő évben tavasszal tehát legyen ez az első lépés a kertben, amelyet elvégzünk, vagyis egy enyhe, szélmentes napon a kert teljes növényállományát permetezzük meg, az örökzöldek kivételével.

Gyűjtsük össze az esővizet

Az utóbbi években egyre egyértelműbbé vált, hogy a sikeres kertészkedés elengedhetetlen eleme a rendszeres öntözés. A vezetékes víz költséges, ásott kút kevés kertben van, ezért nagy gondot kell fordítani a csapadékvíz gyűjtésére és használatára. Az esővíz nem tartalmaz idegen vegyületeket, és a termesztett növények többségére kedvező hatást gyakorol.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?