Csodaszép, zöld gyep szakember nélkül? Mutatjuk, hogyan csináld

agrarszektor.hu
A gyeptelepítés és a pázsit hiánypótlása nem egyszerű feladat, gondos munkát, valamint szakértelmet kíván. Hamarosan itt a tavasz, amikor megvizsgálhatjuk tett-e kárt a tél a kertünkben, a gyep azonban általában mindig felújításra szorul. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mik azok a hatások, amelyek ártanak a fű állapotának, és csak ezt követően van értelme kidolgozni a megoldást. Útmutatónk segítségével akár szakember nélkül is újra egészségessé varázsolhatod a kiskerted gyepét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tél gyakran hagy nyomot a pázsiton, így tavasszal a gyep általában némi felújításra szorulhat. A téli hidegben a fűszálak megbarnulnak, így igen látványos, amikor a hó elolvadása után nem a zöld kert fogad minket. Az évszakok és a hőmérséklet változásán kivül akad még néhány dolog, ami kárt tehet a fű állapotában, ezáltal pedig vagy a színe, vagy a folytonossága is megváltozhat:

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

1. Télen a mélyebb részeken, ahol sokat áll pangó víz, a gyökereknél levegőtlenség alakul ki, ami miatt ezeken területeken rendszerint kipusztul a fű. Az ilyen foltokat felesleges azonnal újravetni, helyette inkább lazítsuk fel a talajt, keverjünk bele homokot, töltsük fel tápanyagdús földdel a mélyedést, és csak ezután vessük újra.

2. Ahol egynyári gyomok voltak a fűben, azok nyáron sokszor fel sem tűnnek, tavasszal pedig általában később kelnek ki. Az ilyen előző évi gyomfoltok miatt kialakult fűhiányoknál lazítsuk fel a talajt, és vessük be sűrűn fűmaggal.

3. A gyomirtó szerek használata ugyan drága, de még mindig olcsóbb mintha újratelepítenénk az egész gyepet. Ezek a kétszikű gyomokat irtják ki a fűből, a használatukat azonban mindig csapdékmentes napokra időzítsük, iletve mindig két vágás között használjuk őket.

4. Ha nyáron kis kiterjedésű szabályos foltokban kiég a fű, először nézzük meg, hogy egyenes-e a vágási felület. Ha tépett, akkor az okozza a barnulást, hogy nem elég éles a fűnyíró kése, vagy alacsony a kés fordulatszáma, ezért roncsolva, tépve vág, és a roncsolt részek barnulnak meg. lyenkor inkább a fűnyírót vizsgáljuk meg.

5. Amennyiben a fű vágás után lassan indul újra növésnek, barnábbnak hat, mint vágás előtt, esélyes, hogy túl alacsony vágásmagasságra állítottuk a gépet. Ilyenkor ez az oka annak, hogy lassabban regenerálódik a gyep.

Hogyan szüntessük meg a foltokat?

Ha a fű színe sárgul, az gyakran tápanyaghiányra utal, ami komplex műtrágyával könnyen orvosolható. Ha azonban a talaj túlzott nedvessége miatti levegőtlen körülmények okozzák a sárgulást, akkor mindenképpen talajjavításra lesz szükség. Ugyanakkor ha csak egy-egy folt keletkezett, azt elég csak felkapálni, és egy kis tápanyagpótlás után bevetni fűmaggal. Arra mindig figyeljünk oda, hogy a fűmag ne száradjon ki, tehát a talajt vetés után addig folyamatosan tartsuk nedvesen, amíg a fűszál 3-4 centiméter magasságú lesz.

A kert gyepterületének életciklusa meghosszabbítható, ha tavasszal vagy ősszel egyszerűen felülvetjük fűmaggal a területet. A beavatkozásra akkor van feltétlenül szükség, ha az ányékos területeken kikopott a gyep, ha a moha eluralkodott a gyepben, ha a vakond gyakran végzett túrásokat a kertünkben, vagy ha nyáron a gyomok teljesen átvették az uralmat a területen.

Új gyep telepítését, vagy a felülvetést általában tavasszal vagy ősszel érdemes elvégezni, ugyanakkor ősszel a legmegfelelőbb a talaj hőmérséklete, és kevésbé valószínű, hogy a különböző gyomok vagy az aszály tönkretennék a fiatal gyepet. Ilyenkor alkalmas az idő a kikopott, legyengült felületek újravetéséhez is, hogy még a fagyok előtt megerősödjön a gyep. A mag elvetése olcsóbb, mint a gyepszőnyeg alkalmazása, de a telepítés és a fejlődés sokkal több időt vesz igénybe. Minél több időt fordítunk a talaj előkészítésére a vetés előtt, annál szebb gyepet tudunk telepíteni. A telepítéshez és a növekedés ösztönzéséhez szükséges vízmennyiség és műtrágya használatával mi magunk is telepíthetünk egészséges, minőségi gyepet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31