Ez a kórokozó óriási károkat okozhat a gyümölcsösökben: még nem késtél el a védekezéssel

agrarszektor.hu
Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg, és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek a körülmények hosszabb távon is fennmaradnak, az kedvező feltételeket teremt az ervíniás betegséget, másnéven tűzelhalást okozó baktérium fertőzéséhez. Pontosan időzített és megfelelően elvégzett növényvédő szeres kezeléssel védekezhetünk ellene.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kórokozó a párás, meleg időjárást kedveli, 18 fok felett szaporodása víz jelenlétében rendkívül gyors - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A fő fertőzési időszak a virágzásra esik, mivel a baktériumnak ekkor van lehetősége a természetes nyílásokon (például bibe, portok) keresztül behatolnia a virág szöveteibe.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. Mára lekerült a karanténlistáról, jelentősége azonban nem csökkent. A növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet. A kijuttatási technológia az egyes készítmények tulajdonságaitól függ. A betegség ellen engedélyezett biológiai készítmény a virágzásban kockázat nélkül alkalmazható.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Az intenzív hajtásnövekedés időszakában azonban más készítmények kijuttatása javasolt. A baktériumok ellen általánosan használt rézkészítmények elsősorban a fás részek védelmére ajánlottak. A virágzásban történő kijuttatásukkor figyelemmel kell lenni az esetleges perzselés kockázatára, ezért fontos, hogy az engedélyokiratban található felhasználási útmutatót alaposan olvassuk el. Az egyes készítmények részletes felhasználását a Nébih növényvédő szerek adatbázisában található engedélyokiratok tartalmazzák. A védekezés megtervezéséhez növényorvos szaktanácsát is érdemes igénybe venni. Fontoss, hogy virágzáskor tekintettel kell lenni az almát, körtét, birset látogató házi méhek és vadon élő beporzók védelmére.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?