Egyszerűbb, mint gondolnád: ezekkel a trükkökkel biztosan nem fagy meg a rózsa télen

Egyszerűbb, mint gondolnád: ezekkel a trükkökkel biztosan nem fagy meg a rózsa télen

agrarszektor.hu
Jó ideje tartanak már a fagyok és a kemény mínuszok, így sok kertészben felmerülhet a kérdés: nem árt ez a rózsatöveknek? Több olyan fajta is akad, amellyel különösebb teendő nincsen, hiszen nem károsodnak a hazai hidegektől, ugyanakkor például a nagy virágú bokorrózsákra érdemes odafigyelni, mert esetükben különböző trükköket kell bevetnünk ahhoz, hogy a zord időjárást is túléljék. Mutatjuk, melyek ezek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kemény mínuszok és hosszú ideje tartó hideg napok miatt sok kertészben megfogalmazódhat a kérdés, hogy nem árt-e a rózsatöveknek ez a fagyos időszak. A nagytermetű parkrózsákkal, a folyamatosan virágzó, úgynevezett floribunda és multiflora rózsabokrokkal, továbbá a futórózsákkal nincs semmi tennivaló ezekben a hetekben, ezek a fajták ugyanis fagytűrők, így nem károsodnak a Magyarországon szokásos téli fagyok következtében - írja a balintgazda.hu

Ugyanakkor a nagy virágú bokorrózsákat és a tearózsa bokrok ágainak alsó részét, ahol a metszés után megmaradó rügyek helyezkednek el bizony meg kell védenünk a hidegtől. Ezt a talaj felkupacolásával vagy feltöltésével tudjuk megoldani, de szintén fel kell kupacolni a törpe, illetve miniatűr rózsákat is.

Ennél problémásabb a magastörzsű rózsák védelme. Ezeknek a gyökérzete és törzse ugyanis vadrózsa, a koronája azonban nemes rózsa. A vadrózsa fagytűrő, a nemes rózsa fagyérzékeny. Ezért csak a koronát kell védeni még pedig oly módon, hogy az ágak közét kitömjük újságpapírral és a mérsékelten visszametszett koronát beburkoljuk csomagolópapírral, vagy - ami még célszerűbb - ráhúzunk egy papírzsákot. Műanyag fóliát ne használjunk, mert nem szellőzik, és egyébként se nyújt védelmet a tél viszontagságai ellen.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?