Termessz saját fügét otthon: ezzel a fajtával biztosan nem lőhetsz mellé

Termessz saját fügét otthon: ezzel a fajtával biztosan nem lőhetsz mellé

agrarszektor.hu
A fügével kapcsolatban általános tévhit, hogy sokan azt hiszik egy fa, pedig igazából egy bokorról van szó, amelyet akár kisebb méretű fának is nevelhetünk. A Ficus carica 'Györöki Lapos' füge egy tipikusan olyan fajta, amellyel senki sem lőhet mellé, hiszen jól bírja a fagyokat, erősebb növekedésű, megbízhatóan terem, és kisebb fát is kialakíthatunk belőle.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Ficus carica 'Györöki Lapos' füge erősebb növekedésű fajta, ezáltal kisebb méretű fává is nevelhető - írja Facebook-oldalán Megyeri Szabolcs kertész. A fügéről ugyanis sokan azt hiszik, hogy egy fáról van szó, pedig valójában bokor, mindössze könnyedén nevelhetünk belőle kisebb fát is. A fent említett fajta is alapvetően egy bokor, de akár 3-4 méter magas cserjévé is kifejlődhet. Habár bármelyik fügefajtából nevelhetünk fát, a "Györöki Lapos" hajlamos arra, hogy erősebb törzset neveljen, ugyanakkor hiába akarjuk a fügéjet fának nevelni, növekedésükkel mindig vissza akarnak majd térni a bokor formához.

A füge neveléséről érdemes tudni, hogy a Magyarországtól északabbra fekvő országokban már nem termeszthető szerencsésen, mínusz 20 fokban ugyanis már jellemzően elfagy a növény teteje. A "Györöki Lapos" azonban nem csak azért lehet bárki számára jó választás, mert fává nevelhető, de nagyon megbízhatóan terem, a többi fügefajtához képest több termést hoz, termései középnagyok, emellett kifejezetten jól bírja a fagyokat, ezért kicsi a visszafagyás esélye. Ez a fajta a mínusz 15 fokokat is átvészeli, de mindenképp védett helyre ültessük, ha lehet a déli oldalra, ne fagyzugos területre, és könnyen felmelegedő helyet válasszunk neki. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?