2023. december 12. kedd Gabriella
Így üsd el az időt a karanténban! Tervezz saját konyhakertet a lakásba

Így üsd el az időt a karanténban! Tervezz saját konyhakertet a lakásba

agrarszektor.hu
Nem mindenkinek adatott meg, hogy kertes házban lakik, viszont sokan szeretnek kertészkedni, és a jó hír, hogy erről azoknak sem kell lemondaniuk, akik nem rendelkeznek kerttel. Mini termőkertet ugyanis akár az otthonunkban is létrehozhatunk, ehhez azonban nem árt tisztában lennünk azzal, hogy melyik növénynek mennyi napfényre van szüksége, illetve a lakás mely részén érdemes az ehető növényeket termeszteni. Összegyűjtöttük a saját, beltéri kiskert kialakításához szükséges legfontosabb tudnivalókat.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A koronavírus-járvány megjelenése miatt sokan töltik otthon, karanténban a mindennapjaikat, ráadásul nem mindenki teszi ezt kertes házban. Azoknak sem kell azonban lemondaniuk a kertészkedés élményéről, akik nem rendelkeznek kerttel, saját kiskertet ugyanis szinte bárki kialakíthat beltérben is. Bármekkora is a lakásunk, mindaddig válogathatunk az otthon termeszthető, ehető növények között, amíg beszűrődik valamennyi természetes napfény - írja Konyhakert a lakásban című könyvében Zia Allaway. A termesztési terület vagy "zóna" lehet ablakpárkány, tetőablak alatt rész, napos szoba, vagy akár egy sötét sarok is, ahová növénylámpát állítunk. 

Napsütötte zónák

Nézzük meg, hogy napközben hol találjuk a legvilágosabb, legnaposabb helyeket. A napfénykedvelő növények számára a nyáron naponta legalább hat órára közvetlen napfényt kapó helyek az ideálisak. Ide kívánkozik a legtöbb gyümölcs és fűszernövény, valamint a "gyümölcsöt hozó" zöldségek, mint a paradicsom, a padlizsán és a paprika. A legtöbbet úgy hozhatjuk ki a napsütötte terekből, hogy az árnyékolókat és a függönyöket éjjel-nappal nyitva tartjuk; ezzel maximalizáljuk a rendelkezésre álló napos órák számát. A növények nagyon érzékenyek a környezetükre, és minden extra napsütés befolyásolhatja a termés minöségét. 

Déli tájolású ablakok

A legtöbb gyümölcs, ehető virág és fűszernövény kedveli a déli tájolású ablakokat. Lehetséges azonban, hogy ez a hely egyes salátafélék számára túl meleg és világos lesz. Ezek a területek kapják a legtöbb fényt, amely nyáron szükséges az egészséges levelek fejlődéséhez és a gyümölcsök, termések beéréséhez. 

Megfelelő növények: a legtöbb fűszernövény, nyáron virágzó ehető virágok, "gyümölcsöt hozó" zöldségek, a gyümölcsök többsége.

Keleti és nyugati tájolású ablakok

Bár ezek a részek nem egész nap kapnak fényt, a legtermékenyebbb tavaszi-nyári időszakban mégis sok napsütéses órával számolhatunk. Ennyi napfény elegendő a termések beéréséhez, ezért nyugodtan próbálkozhatunk az alábbi növényekkel. Azért, hogy a lehető legtöbb napfény érje a növényeket, ne húzzuk be a függönyöket vagy a spalettákat. 

Megfelelő növények: a legtöbb fűszernövény, nyáron virágzó ehető virágok, csírák, levél-és gyökérzöldségek, termést hozó zöldségek, gyümölcsök. 

Tetőablak alatt

A tetőablak igazi áldás, mert az egész nap során felülről jövő egyenletes fény elősegíti a megfelelő növekedést. A tetőablak és az ablak kombinációja napfénnyel telíti a szobát, és ideális körülményeket teremt a napfénykedvelő gyümölcsöknek és zöldségeknek. Az is igaz, hogy ha a szoba túlságosan felhevül, attól szenvednek a levélzöldségek. 

Megfelelő növények: a legtöbb fűszernövény, nyáron virágzó ehető virágok, csírák, levél-és gyökérzöldségek, termést hozó zöldségek, gyümölcsök (kivéve az erdei szamóca). 

Részben napsütötte zónák

Azokon a területeken is termeszthetünk ehető növényeket, amelyek a napnak csak bizonyos szakában kapnak napfényt - de még akár egy sötét sarokban is. Használjunk tükröket a sötét területek bevilágítására, pótoljuk lámpákkal a napfényt, vagy egyszerűen válasszunk árnyékkedvelő növényeket, például levélzöldségeket. 

Falak

A falra vagy polcra szánt növényeknek nem mindegy, hogy milyen tájolású a fal, illetve mennyire kapnak természetes fényt. A déli tájolású falak több napfényt kapnak, míg a keletre vagy nyugatra néző falakat csak néhány óráig éri a napfény, az északra néző falakon pedig kevesebb lesz a termés.

Megfelelő növények: árnyéktűrő növények, csírák, salátafélék, kisebb gyökérzöldségek, erdei szamóca.

Sötét sarkok

Csak a gombák növekednek megfelelően sötét helyeken, de ha beteszünk egy-két növénylámpát, akkor más növényeket is válaszhatunk. A legtöbb növénylámpa alacsony növényekhez való, ezért válasszunk például fűszernövényeket, vagy levélsalátákat.

Megfelelő növények: fűszernövények és ehető virágok, apró növények, gombák, levélzöldségek, determinált paradicsom, csilipaprika, paprika.

A szoba közepe

A levélsaláták, csírák és gyökérnövények jól boldogulnak egy olyan szoba közepén, amely egy nagy, keletre vagy nyugatra néző ablak segítségével egész nap kap fényt. 

Megfelelő növények: árnyéktűrő növények, ehető tavaszi növények, ehető orchideák, csírák, levél- és gyökérzöldségek, salátafélék, kisebb gyökérzöldségek, erdei szamóca.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33