Sosem volt még ilyen könnyű a levéltetvek elleni védekezés: ez a trükk működik

agrarszektor.hu
Ahogy elkezd felmelegedni az idő és beindul a növények fejlődése, termésnövesztése, egyre több rovarkártevő jelenik meg a kertekben. Talán az egyik legveszélyesebbek a levéltetvek, amelyek óriási pusztítást képesek végezni a növényeken, és ha nem cselekszünk időben, komoly terméskieséssel számolhatunk. Érdemes a megelőzéssel kezdeni, ahelyett, hogy akkor kapunk észbe, mikor már megjelentek, ráadásul nem is szükséges permetszerekhez nyúlnunk ahhoz, hogy távol tartsuk őket. Számos olyan növény létezik, amely kvázi levéltetű irtóként funkcionál, így ha elültetjük őket a kertben, garantáltan nem lesz többé gondunk a levéltetvekkel. Mutatjuk, melyek ezek!

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A levéltetvek többféle formában és színben jelenhetnek meg a növényeken, egy azonban közös bennük: ritka veszedelmes kártevők, amelyek ellen védekezni kell. A levéltetvek a virágokat, a hajtáscsúcsokat és a friss leveleket támadják meg, majd szívogatni kezdik a növényi nedveket, amitől a levelek foltosodni és torzulni kezdenek. Emellett a tetvek mézharmatot választanak ki, ami vonzza a hangyákat, és elősegíti a gombabetegség és a korompenész kialakulását. Nemcsak a levéltetvek feltűnő kártételéből következtethetünk jelenlétükre, a megtámadott növényeken ilyenkor ugyanis nagyobb számban megjelennek a hangyák, amelyek általában védelmezik a kártevőket. Akkor könnyebülhetünk meg egy kicsit, ha hirtelen megsokasodnak a hétpettyes katicabogarak a kertben, az egyik fő táplálékukat ugyanis a tetvek jelentik.

Ha a levéltetvek megjelennek valamelyik növényen, nem kell rögtön bevásárolni permetszerekből. Vannak olyan természetes módszerek, amelyek bevethetőek a kártevők ellen, sőt érdemesebb inkább a megelőzéssel kezdeni. Számos olyan növény létezik ugyanis, amely bevethető úgynevezett levéltetű irtóként, hiszen bizonyos tulajdonsága miatt a kártevők nem szereti, ezért ha elültetjük a kertben, biztosan távol tudjuk tartani a levéltetveket a növényeinktől.

1. Fokhagyma

Rengeteg kártevő, köztük a levéltetvek sem szeretik a fokhagymát, a nagyon erős vegyület miatt, amelyet a gerezdek tartalmaznak. Emellett a fokhagyma erős illata összezavarja a levéltetveket, amelyek így távol maradnak a kerttől és a növényektől. Készíthetünk permetszert fokhagymából, zúzzuk össze, keverjük össze vízzel és szappannal, és permetezzük rá a növényekre. Egy tanulmány szerintem érdemes a növények közé is ültetnünk néhány fokhagyma növényt, garantáltan kevesebb lesz majd a kártevő a kertünkben - írja a balconygardenweb.com

2. Vöröshagyma

A hagyma a fokhagymához hasonlóan, erős illata miatt szintén segít a távol tartani a levéltetveket a növényektől és a kerttől, így a növényeink egészséges növekedése is garantált. Vöröshagymát is érdemes ültetni a kertbe a többi növény közé, tökéletes "kártevő riasztóként" funkcionál majd. 

3. Illatos macskamenta

A macskamenta habár a macskákat odavonzhatja a kertbe, az illata az olyan rovarokat, mint például a levéltetű, biztosan távol tartja majd. Ugyanakkor számtalan hasznos rovart csábíthat a portánkra, amelyek segíthetnek az esetlegesen megjelenő kártevők elpusztításában.

4. Rozs

Furán hangozhat, de a kutatások szerint a rozs nagyon jó kártevő riasztó. Képes távol tartani a növényektől számos kártevőt, például a levéltetveket és a takácsatkákat is.

5. Körömvirág

A körömvirág erős illata teljesen összezavarja a levéltetveket. Emellett számtalan növény illatát "elrejti" a kártevőktől, amelyek így nem szabadulnak rá a zöldségekre, gyümölcsökre. 

6. Metélőhagyma

A metélőhagyma erős illata szintén taszítja a levéltetveket, és számtalan más kártevőt is. Jól látszik tehát, hogy érdemes teletűzdelni a kertünket hagymafélékkel, ha szeretnénk távol tartani a veszedelmes és pusztító rovarokat a portánktól.

7. Rozmaring

A rozmaring egy szintén nagyon erős illatú növény, amellyel tökéletesen alkalmas arra, hogy elűzzük vele a kertünktől a levéltetveket és számos más kártevőt is. Figyeljünk azonban arra, hogy csak az egészséges rozmaringot tudjuk riasztóként használni, a gyenge növény nem lesz segítségünkre a kártevők elleni védekezésben. 

8. Levendula

A levendula erős illatával magához vonzza a levéltetveket, és rengeteg más kártevőt is. Ezt követően pedig rövid időn belül megjelennek azok a ragadozók is, amelyek kedvenc csemegéi a tetvek, és szépen leeszegetik őket a gyógynövényről.

9. Petrezselyem

Érdemes petrezselymet is ültetni a kertünkbe, odacsalogatja ugyanis a darazsakat, amelyek egyik kedvenc élelme a levéltetű. Így, ha már megjelentek a kertben a tetvek, próbáljunk meg olyan ragadozó rovarokat a portánkra csábítani, amelyek elfogyasztják majd őket. 

10. Menta

A menta egy olyan illatos gyógynövény, amely vonzza a levéltetvekkel táplálkozó hasznos rovarokat. Érdemes elhelyezni néhány cseréppel az udvar különböző pontjain, így biztosan minden rovar felfigyel majd rá. 

11. Napraforgó

A napraforgó tökéletes "csapdanövény" a levéltetvek ellen, nagy segítségünkre lehet abban, hogy megszabaduljunk az ádáz rovartól. A napraforgó ugyanis magához csalogatja a tetveket, kvázi befoghatjuk vele őket, és így garantáltan távol tudjuk tartani a tetveket a növényeinktől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?