7 csilipaprika, amit otthon is könnyűszerrel termeszthetsz: így csináld

agrarszektor.hu
A csilipaprika tipikusan az a növény, amit akár beltérben is termeszthetünk, hiszen nem feltétlenül igényel sok szaktudást, ugyanakkor egészen nyár közepétől egész az ősz végéig ellát minket terméssel. Csupán arra kell odafigyelnünk, hogy megfelelő mennyiségű fényt és vizet kapjon, illetve, hogy a növény hőmérsékletigényét kielégítsük. Összegyűjtöttük a termesztéshez szükséges alapszabályokat, illetve a legjobb beltéri fajtákat.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A csili-, illetve fűszerpaprika nem csak növénynek szép, de nyár közepétől akár ősz végéig képes minket terméssel ellátni, ha megfelelően gondozzuk és nevelgetjük - írja Konyhakert a lakásban című könyvében Zia Allaway. Nem mindegy például, hogy mikor vesszük és vetjük a növényt, a csilinek ugyanis hosszú az érési ideje, ezért tél végén vessük, és lehetőleg fűtött helyen tároljuk, hogy biztosan beérjen. Könnyebb megoldás azonban, ha tavasszal palántát veszünk, amelyet otthon érdemes átültetni, de arra mindig figyeljünk, hogy a palántákat általános virágföldbe ültessük. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Ha magot vetünk, nem árt tudni, hogy mindig melegre van szükségük a csírázáshoz: nappal ideális esetben 25-30 fokot, éjszaka pedig 15 fok feletti hőmérsékletet igényelnek. A kisebb fajták, mint a Habanero, lehet, hogy csak néhány hét elteltével kelnek ki. Mindegyik csili teljes napfényt kíván a termés kifejlődéséhez. A csiliket sokszor, de mindig kevés vízzel locsoljuk, hogy a föld mindig nedves legyen, de ne tocsogjon a vízben. Tartsuk a növényeket melegen, és ültessük át egyre nagyobb cserepekbe, ahogy fejlődnek, arra azonban figyeljünk, hogy a magasabb fajták támasztékot igényelnek. Amint az első virágok megjelennek, hetente adjunk magas káliumtartalmű tápoldatot a növénynek.

A betakarításkor metszőollóval vágjuk le a termést. Ehetjük frissen, tárolhatjuk lefagyasztva vagy felfűzve melegben fokozatosan megszárítva. Ha csilipaprikával dolgozunk, mindig viseljünk gumikesztyűt, és ne nyúljunk a szemünkbe.  

A legjobb beltéri fajták

Cayenne

A klasszikus, közepesen csípős csili ceruzavastagságú, hosszú, ráncos termése zöldről pirosra érik. Egy magas növényről van szó, termőterülete 90x60 cm (magasság és szélesség). A termést ehetjük frissen vagy főzve is.

Dorset Naga

A világ egyik legcsípősebb csilije. Ez a Habanero típusú csili halványzöld, ráncos, kerek termést hoz, amely éretten piros lesz. Termőterülete 75x50 cm. 

Loco

Ez a tömör növény kicsi, ovális, lila termést hoz, amely éréskor bepirosodik. Nagyszerűen nevelhető napos ablakpárkányon. Közepesen erős. Termőterülete 30x40 cm. 

Jalapeno

Zömök, és nem túl csípős mexikói fajta. Zöld színű, de ha hagyjuk teljesen megérni, akkor piros lesz. Termőterülete 75x50 cm. 

Aji Amarillo

Ez a Peruban őshonos csili zöld, lövedék alakú termést hoz, amely éretten narancsos-sárgás színre vált. Az íze füstös-gyümölcsös. Kompakt (tömör) növényen terem. Termőterülete 60x50 cm. 

Citrom Drop

Csípős, citromos ízű csilipaprika. Apró, keskeny, zöld termése éretten sárga lesz. Termőterülete 60x50 cm. 

Chilly Chili

Apró zöld termése éréskor narancssárga, sárga, majd sötétvörös lesz. Enyhén csípős. Ideális azok számára, akik nem szeretik a nagyon csípős paprikát. Termőterülete 30x35 cm. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43