Erre kell figyelned palántavásárláskor - Néhány trükk, amivel nem lőhetsz mellé

agrarszektor.hu
Palántát bárki nevelhet otthon vetőmagról, nem ördögtől való azonban az sem, ha valaki szakboltban vásárolja meg a növénykezdeményt, és azt ülteti ki a kertbe, vagy akár a balkonra cserépbe. Mi most az utóbbiaknak szeretnénk segíteni, van ugyanis néhány szabály, amit érdemes betartani a palántavásárláskor, és néhány apróság, amire nem árt odafigyelni. A palánták minősége nagyon fontos, ezért elegendő időt kell szentelnünk arra, hogy megfelelő növényeket válasszunk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A palántavásárlás döntően az időhiányban szenvedőknek lehet jó megoldás, sokkal egyszerűbb és gyorsabb ugyanis ha szakboltban megvesszük a kis növényt, hazavisszük, és már el is ültethetjük a végleges helyére. Április végén, május elején érdemes a megvásárolt palántát kiültetni a szabadba, ekkorra már ugyanis elmúlnak a fagyok. Kiskertbe elsősorban földlabdás palánta ültetése javasolt, mert nem szenvedik meg a helyváltoztatás stresszét, szemben a szabadgyökerűekkel. A palántákat megbízható termelőtől, piacon, vagy szaküzletben vásároljuk meg.

Érdemes vásárlás után szoktatni a palántákat a külső levegőhöz, pláne ha beltérben nevelkedtek addig. A korai erős napsugár, és a szél megviseli palántáinkat, ezért ha van lehetőségünk a délelőtti óráktól, az esti órákig naponta szoktassuk a változáshoz. A végleges helyre ültetés előtt, előző napon locsoljuk be növényeinket, hogy megszívják magukat csapadékkal. Ha lehetőségünk van, a kiültetést a délutáni, esti órákban végezzük, így másnap reggel szépen álló növények várnak bennünket.

A jó minőségű palántát néha nehéz kiválasztani, ezért készítettünk egy kis útmutató, hogy miről ismerhetőek fel a gondosan nevelt és jó állapotú palánták. Alaptulajdonság, hogy a palánta zömök és ne megnyúlt legyen, a levelei sötétzöldek, valamint frissek legyenek, a szárai pedig vastagok. Gyökere dús és fehér színű legyen, és nagyon fontos, hogy kártevők nyomait sehol se leljük fel a növénykezdeményen. A termés sikerességéhez a tökéletes palántákon kívül fontos a talaj minősége is, ahova majd ültetjük őket, így erről mindig időben gondoskodjunk. Az ültetést mindig alapos öntözéssel fejezzük be.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?