Ezek a legfontosabb augusztusi teendők a kertben: itt a 11 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb augusztusi teendők a kertben: itt a 11 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben tapasztalható gyilkos hőség a mostani kiszámíthatatlan időjárással kart karba öltve egyáltalán nem kedvez a növényeknek, ráadásul a kertészek dolgát is megnehezíti. Az aszályos időszak miatt az elmúlt hetekben a legnagyobb feladatot az öntözés, és az irdatlan hőség elviselése, túlélése jelentette. Most azonban, hogy esett némi csapadék, lassan a kiskertünkben is utat törnek maguknak a gazok. Mire érdemes augusztus hónapban odafigyelni? Mit lehet még az utolsó pillanatban elültetni? Íme, ezek a legfontosabbak a ránk váró kerti munkák közül!

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt hetek embert és növényt próbáló időjárása után valódi megváltás volt az elmúlt hét végén beköszöntő hidegfront, ami még némi csapadékot is hozott magával. Igaz, azóta ismét a forró, száraz idő vette át az irányítást, de a kis felfrissülés talán elég lesz ahhoz, hogy minden kertész újult erővel vesse bele magát a küzdelembe. És kell is az elszántság, mivel az esők hatására a kiskertekben elkezdtek megjelenni a gazok, és más, kevésbé szívesen látott növények. És hogy mire érdemes augusztusban odafigyelni a kertben? Mit kell feltétlenül elvégezni, és mi az, ami ráér kicsit? A HelloVidék összeszedte a legfontosabb kerti munkákat.

1. A gyomirtást, gereblyézést és kapálást nem lehet megúszni

A mostani zivatarok után az első és legfontosabb teendők a kiskertben a gazolás. Gyorsan nőnek a gyomok, ezért is érdemes minél hamarabb megszabadulni tőlük, hogy ne fajuljon el a helyzet! A gyomláláson kívül a gereblyézést sem szabad elfelejteni, amivel szintén kicsit fel lehet frissíteni a talajt. A kapálás pedig csupán a gyomok eltüntetése miatt fontos, hanem azért, mert a talaj csapadékelvezetésében is sokat segít. A kapálás egyik fontos célja ugyanis a talaj nedvességének megőrzése, illetve alkalmassá tétele a nedvesség befogadására.

2. Végre lehet (és kell is) szüretelni!

Lassan minden kertben érik már a paradicsom és a paprika, de a gyökérzöldségek is szüretelhetőek, lehet szedni a padlizsánt és a tököt, de a cukkini is bőséggel hozza még termését, a gyümölcsökről nem is beszélve! A szüretelés nem csak az őszi feladatlista része, nyáron is aktuális tevékenység, és ha már az ember egész évben dolgozott a kertben, épp ezt a végső feladatot hanyagolná el? A gyümölcsöt termő növényeket ajánlott folyamatosan szemmel tartani, és leszedni róla mindazt, ami már megérett. Fontos, és nem szabad elfelejteni, hogy a bokrok és a fák alá hullott gyümölcsöket mindig össze kell gyűjteni, mert ezzel is védi az ember a növények egészségét!

3. Már most gondoljon az ember a télre, és kezdjen el raktározni!

Az első és legfontosabb lépés, hogy mielőtt az ember elkezdené elrakni a felesleges zöldséget, gyümölcsöt, mindig alaposan vizsgálja át őket. Nézze meg, nincs-e rajtuk kártevő, vagy kórokozó, illetve a zúzódott, elszíneződött darabokat is mindig külön kell válogatni. A második lépés a lakás felmérése, és egy hűvös, száraz pont keresése, ahová el lehet kezdeni a bepakolást. Ideálisnak számít, ha a kamra például 15℃ fokos, mert akkor oda már bátran el lehet kezdeni a berendezést. Megfelelő hely lehet továbbá egy padlásfeljáró, de még egy szigetelt fészer vagy kazánház is. A lényeg, hogy télen is fagypont felett legyen a hőmérséklet, viszont ne legyen több mint 10-15℃.

Ezután jöhet a termény elosztása. A különböző gyümölcsöknek és zöldségeknek eltérő hőmérsékletre és páratartalomra van szükségük a sikeres tároláshoz. További elrakási módok:

  • Hűtőszekrény: Ha van hely és elég nagy a hűtő, akkor a gyökérnövényeket ott is lehet tárolni. A leveles részt le kell vágni, és már el is lehet helyezni a tárolóba a terményt. Kevesen alkalmazzák, de például a burgonya is jól tárolható a hűtőben.
  • Hagyni a földben: Amíg a talaj meg nem fagy, addig a növényeket, például répát, sárgarépát, fehérrépát, burgonyát és retket közvetlenül a kerti ágyásban is lehet tárolni. Ez esetben viszont be kell takarni őket szénával vagy szalmával. Ezt az első fagyokig lehet alkalmazni.

4. A zivataros napok után ismét öntözni kell a kertet!

Az augusztus még mindig az egyik legmelegebb hónap és bár most sok helyen egészen sok csapadék érkezett, alapvetően ez a hónap még inkább aszályosnak számít a szakemberek szerint, ezért ügyelni kell rá, hogy a talaj soha ne száradjon ki. A profi kertészek legtöbbször a korai órákban, a hajnali napsütésben locsolnak, mivel így napközben van ideje párologni a földnek. Sokan öntöznek este, bár ez kevésbé jó megoldás, mivel ebben az esetben gyakori lehet a gombásodás. A nedvesség megőrzésének érdekében tuti tipp lehet, ha a locsolás mellett mulcsot szór az ember a növények töve köré. Spórolás szempontjából pedig, aki teheti, gyűjtse össze az esővizet, és locsoljon azzal!

A növények helyes locsolásával kapcsolatban az Agrárszektor korábban megkérdezte Megyeri Szabolcs kertészmérnököt. A szakember a következő jótanácsokat adta a témában:

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Gondolni kell a jövőre is: célszerű már most elkezdeni gyűjteni a magokat!

Érdemes összegyűjteni az évelő kerti- és szobanövények, a sziklakerti növények, a fák, a bokrok magjait, valamint lemetszeni a fiatal hajtásokat az évelő növényekről. Ez a megfelelő időszak ahhoz, hogy megfakadjanak és jövőre csodálatosan pompázzanak.

6. Csodaszer a kertben: ezt tudja a csalánlé

A kiskertben természetes trágyázási megoldás lehet, ha csalánt áztat az ember vízbe, majd egy hét elteltével ezzel öntözi meg a növényeket. De ha nincs ideje bajlódni ezzel, akkor már többféle, hasonló technológiával készített tápoldat is beszerezhető az árudákban. Ezek a növényi kivonatok is csodákat tudnak művelni.

7. Termésnövelő metszés

A gyümölcsfák, bokrok, sövények nyári metszését, újraformálását szinte egész nyáron, folyamatosan lehet végezni. Ha nincs aszály és kánikula, akkor épp itt az idő a tűlevelű és örökzöld sövények metszéséhez, amelynek során a növények tetején és két oldalán fejlődött hajtásokat meg kell kurtítani, illetve a kívánt formára lehet alakítani őket. Emellett most kell megmetszeni a levendulát és a rozmaringot, az akácot. Arra azonban ügyelni kell, hogy a lilaakácot csak finoman a leágazástól 20 centiméterre nyessük le.

A csonthéjas gyümölcsöknél (cseresznye, meggy, korai szilva és kajszi) a szüret végeztével, úgy július végéig, augusztus elejéig, a téli metszéshez hasonló volumenű beavatkozás a zöldmetszés. A periferiális részek ritkításával gondoskodhat az ember a fák belsejének kedvezőbb fényviszonyairól, mely egyben növeli a korona belsejének generatív aktivitását, azaz a termőrészek vitalitását is. Az őszibarack esetében a tervezett szüret előtt 3 héttel ki kell szabadítani a fejlődő gyümölcsöket az árnyékból a jobb gyümölcsszíneződés érdekében, valamint augusztus elején célszerű a katlan korona belsejéből a sűrűsítő, befelé növő hajtásokat eltávolítani. Az nyári metszéssel ráadásul az őszi termés is megsokszorozható, amint arról a HelloVidék is beszámolt.

8. Újra támadnak a meztelencsigák

Akár 12-15 cm hosszúra is megnőhet, folyton éhes, minden növényt, válogatás nélkül megeszik, de a vastag, húsos levelű növényeket, a gumókat, a gyökereket imádja a legjobban. Nem elég, hogy lerág mindent, amit nem neki ültettünk, a megmászott növényeket még ürülékével és nyálával is szennyezi. Mivel borzasztó gyorsan szaporodik, ezért az első és legfontosabb jó tanács, hogy észlelése esetén azonnal lépjen az ember, bár nagyon nem mindegy, hogyan védekezik ellene!

A legegyszerűbb és legtermészetesebb védekezés ellenük, ha a kertész reggel vagy este kimegy a kertbe, és zseblámpa fényénél, vagy a reggeli szürkületben összegyűjti őket. Egy sós vízzel teli vödörbe dobva gyorsan elpusztulnak. Sokan ilyenkor sóval próbálnak védekezni a csigák ellen, ám az egyrészt környezetkárosító, másrészt a földnek is roppant káros. A meztelencsigák elleni további módszerekről és trükkökről bővebb információk itt találhatóak!

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

9. Itt az idő a komposzt előkészítésére

A komposztálással két legyet üthet az ember egy csapásra: egyrészt csökkentheti a háztartási hulladék mennyiségét, másrészt pedig saját szerves trágyát készíthet, amellyel felturbózhatja a kertjét. A komposztálással keletkező humuszanyagok jelentősen javítják a talaj szerkezetét, így aki el szeretné hagyni a szintetikus tápoldatokat és műtrágyát, annak komposztálás egy nagyon jó alternatívának ígérkezhet.

A komposztálás - bár végtelenül egyszerűnek tűnik - rendelkezik néhány ökölszabállyal, amelyeket nem árt észben tartani. Ezzel kapcsolatban további információkat itt lehet olvasni.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

10. Még senki sem késett el a másodvetéssel

Augusztusban is lehet ültetni néhány zöldségfélét. Ahhoz, hogy ügyesen használja ki az ember a másodvetés időszakát, ismernie kell azokat a növényeket, amiket ilyenkor érdemes elvetni. Persze, mielőtt fejest ugrana veteményezésbe jó, ha tudja, milyen feltételeket kell megteremtenie ezeknek a növényeknek.

Mint minden ültetés előtt, így most is el kell távolítani a veteményesből a maradék növényrészeket, gyökereket, leveleket, majd fel kell ásni, meg kell mozgatni az itt lévő talajt. Ez azért fontos, mert a felforgott földhöz adja majd hozzá az ember komposztot vagy a műtrágyát, hogy ezzel is felturbózza az ültetvény talaját. Ezután nincs más hátra, mint az összekevert földet elegyengetni és elkészíteni az ágyásokat. A szakemberek szerint érdemes olyan fajtákat választani, amik nem csak az augusztusi meleget, de az októberi első fagyokat is elviselik. Hogy melyek ezek a fajták?

  • Hónapos-, nyári-, téli retek
  • Fejes káposzta
  • Karfiol
  • Kapor
  • Brokkoli
  • Kelkáposzta
  • Kínai kel
  • Cékla
  • Áttelő hagyma
  • Uborka
  • Zöldbab
  • Spenót
  • Rukkola
  • Bazsalikom
  • Zöldborsó

10+1 Megjelentek a poloskák? Akkor ellenük is védekezni kell!

Mintha az elmúlt hetekben nem lett volna elég a szárazság, sok hobbikertész életét még a zöld vándorpoloskák is megkeserítették, amelyek nagy tömegben lepik el a növényeket - elsősorban a paradicsom, a paprika, az uborka és a zöldbab terméseit teszik foltossá, és egyben íztelenné szívogatásukkal. Ezen kívül az ázsiai márványospoloska is támadja a kerteket, előszeretettel "fogyasztva" az alma, a körte és az őszibarack gyümölcsét, amelyek ennek következtében a deformálódnak, elszíneződnek, élvezeti értékük jelentősen csökken

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsa szerint a kertekben a levéltetvek elleni védekezésre használt, szintetikus piretroid hatóanyagú rovarölő szerekkel lehet az első egyedek megjelenésétől védekezni, ezt azonban nehezíti, hogy a termésérés, a szedés időszakában is tömegesen jelen vannak a poloskák.

Különböző módszereket is javasolnak a zöldségek és a gyümölcsök megóvására, a poloskák gyérítésére - a kiskertekben a paradicsom, paprika mellé szappanos vízzel megtöltött sárga tálak kihelyezésével érdemes próbálkozni, mert a sárga szín sok más rovar mellett a poloskákat is vonzza. A paradicsom megvédhető, ha sűrű szövésű anyagból készült zsákokat kötöznek a gazdák a növényre. A módszer előnye, hogy költségkímélő, és akkor is alkalmazható, ha már megjelentek a kertben a poloskák. Az ágyások fölé is kerülhet sűrű szövésű szúnyoghálóból készített házszerű építmény - a kártevők ezen nem tudnak átjutni a terméshez. A poloskák elleni védekezés során ezeket a tippeket és trükköket is érdemes megfogadni!

EZ IS ÉRDEKELHET

 

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03