Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik: így öntözd helyesen az orchideát

Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik: így öntözd helyesen az orchideát

agrarszektor.hu
A víz elengedhetetlen a növények túléléséhez, így az öntözés a gondozásuk során talán a legfontosabb feladat. Nincs ez így másképp az orchideáknál sem, sőt ebben az esetben talán még jobban oda kell figyelnünk a helyes locsolásra, az orchideák gyökere ugyanis teljesen más, mint a többi növényé. Ezek az egzotikus növények mára már szinte minden háztartásban megtalálhatók, összegyűjtöttük tehát az öntözésükkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az öntözésnek rendkívül fontos szerepe van a növények életében, és nincs ez másképp az orchideáknál sem. Ahhoz azonban, hogy ez az egzotikus növény túlélje lakásunkban, érdemes betartanunk néhány szabályt, nem mindegy ugyanis hogyan, mikor és mivel locsoljuk őket - írja a balconygardenweb.com.

Az orchidea gyökere

A zárt térben termesztett orchideák gyökere teljesen eltér a többi szobanövényétől, képes gyorsan felszívni nagy mennyiségű vizet, és jól jelzi a növény öntözési igényét is. A frissen öntözött orchidea gyökerei általában foltos vagy zöld színűek, míg a szárazé ezüstösek vagy fehéresek. Figyeljünk arra, hogy az orchideák akkor fejlődnek a legjobban, ha nem locsoljuk túl gyakran őket, az állandóan nedves talaj ugyanis gyökérrothadást okozhat, ami sokszor a növény pusztulásához vezet. 

A legjobb módja az orchidea öntözésének

Ne felejtsük el, hogy egyetlen orchideafajta sem igényli, hogy naponta öntözzük, hiszen, ahogy fentebb is írtuk, ez akár a növény pusztulásához is vezethet. Érdemes tehát csak akkor meglocsolnunk őket, ha már száraz a talaj felső része, nem árt azonban utánanéznünk az egyes fajták igényeinek.

A legjobb öntözővíz az orchideák számára

A szakértők gyakran javasolják, hogy használjunk esővizet az orcideák öntözéséhez, de természetesen a csapvíz is tökéletesen megfelelő. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy van, amelyiknek nagyobb a sótartalma, esetleg valamilyen tápanyagot nagyobb mennyiségben tartalmaz, ez pedig nem tesz jót a növénynek. Így ha csúnya lerakódást látunk az orchideán, akkor próbáljuk meg elhagyni a csapvizet, és válasszunk inkább forrásvizet, akváriumvizet, esővizet vagy ásványvizet a locsoláshoz.

  • A gyökérrothadás elkerülése érdekében mindig gondoskodjunk arról, hogy legyenek vízelvezető lyukak a cserép alján.
  • Az orchideák öntözésének az egyik legegyszerűbb módja az, ha addig locsoljuk őket, amíg a víz el nem kezd szivárogni a cserép alján található tálcába.
  • Mindig reggel vagy délután öntözzük meg az orchideát. 
  • A párásítás kitűnő módja az orchidéák egészségének megőrzésére.

Általános hibák, amiket sokan elkövetnek

1. Túl gyakori öntözés

Soha ne hagyjuk, hogy az orchidea vízben üljön. Kerüljük a mindennapos öntözést, és engedjük, hogy a növény földje kiszáradjon egy-egy öntözés között.

2. Locsolás éjszaka

Az orchideákat mindig reggel vagy délután locsoljuk meg. Ha ugyanis éjszaka öntözünk, akkor a víz hajlamos megülni a levelek tövében, ez pedig gombás betegségek kialakulásához vezethet.

Tényezők, amelyek az öntözést befolyásolják

1. Fajta

Érdemes utánanézni annak az orchideafajtának, amit nevelünk, eltérhetnek ugyanis a gondozásukra vonatkozó szabályok, tudnivalók. Így például az egyes fajták öntözési igényében is lehetnek különbségek.

2. Hőmérséklet

Az orchidea nappal a 18-26 fok, éjszaka pedig a 15-21 fok közötti hőmérsékleten érzi jól magát. Figyeljünk arra, hogy ne érje hirtelen és nagy hőingadozás a növényt, illetve helyezzük távol mind a fűtési, mind pedig a légkondicionáló berendezésektől. 

3. Táptalaj

A megfelelő táptalaj létfontosságú szerepet játszik az orchidea fejlődésében, nemcsak a növekedést segíti, de a virágzást is. Érdemes tehát különleges figyelmet fordítani a tökéletes talaj megtalálására és beszerzésére.

4. Páratartalom

Ha magasabb a páratartalom a helyiségben, ahol az orchideát tartjuk, akkor a növénynek kevesebb vízre lesz szüksége. Ha szeretnénk növelni a páratartalmat, akkor érdemes a cserepes orchideákat egy vízzel teli kavicsos tálcába helyezni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13